1

Temat: Wykonawca uchyla się od podpisania umowy - procedura

Witam,
jak jest procedura w przypadku gdy zwycięzca przetargu nie chce podpisać umowy i zostaje wykluczony. Czy wysyłając ponownie zawiadomienie o wyborze ?nowego? wykonawcy pomijam tego wykluczonego, czy on też musi dostać taką informację, a co za tym idzie może wnieść protest.
I drugie pytanie, czy muszę sporządzić dodatkowy protokół z posiedzenie Komisji przetargowej, mówiący o wyborze nowego wykonawcy.
dziękuję i pozdrawiam
Sinek

2

Odp: Wykonawca uchyla się od podpisania umowy - procedura

Odmowa zawarcia umowy nie jest przesłanką do wykluczenia.
Zawiadamiać go zawiadamiasz ale interesu prawnego składając ewentualny protest miał nie będzie bo odmawiając zawarcia umowy de facto zrezygnował z zamówienia.

3

Dzięki marko. Nie byłem pewien czy wykonawca w takim przypadku zostaje wykluczony. rozsądek podpowiadał, że powinien być (sam się przecież wykluczył), ale widać jest inaczej.
Rozumiem więc, że wysyłam teraz do wszystkich oferentów,  informację o wyborze kolejnego wykonawcy ( bip, tablica) i czekam 7 dni na ewentualne protesty z podpisaniem umowy

A co z protokołem z posiedzenia kp. Robię nowy?

4

Jeśli masz komisje i sie spotyka w celu stwierdzenia, że 1 sie uchyla i wybieracie następnego w kolejce to robisz nowy - zawiadomienie o wyborze publikujesz/rozsyłasz zgodnie z art.92

5

Raz jeszcze dzięki Marko.

Super rzecz takie forum wink

6

zastanawia mnie w jaki sposób doszedłeś do przekonania, że wykonawca odmawia podpisania umowy. Jeżeli złozył Ci to na piśmie, jest O.K. ......,
ale jeżeli tylko przyjąłeś fakt, że nie przybył do waszej siedziby na podpisanie umowy, jako odmową - to jest problem.
Co do zasady technicznej strony kolejnego wyboru, zgadzam się z Marko.

smile nora

7

co do ostatniego postau .... rzeczywiscie ....  z tym wykazaniem faktu odmowy podpisania umowy jest problem... i podzielam tu pogląd nora2 w całej rozciągłości:-)

8

Jeśli pierwotnie wybrany wykonawca nie zaprotestuje, to znaczy ze nie chce podpisac umowy.
A jesli zaprotestuje, nalezy dac mu umowe do podpisu i z głowy.

9

Piotrek napisał/a:

Ja bym mu nie dał wink

10

Piotrek napisał/a:

Jeśli pierwotnie wybrany wykonawca nie zaprotestuje, to znaczy ze nie chce podpisac umowy.

No, właśnie. Lepiej dać, bo może z różnych przyczyn (organizacyjnych, technicznych itp.) nie przybył do siedziby, ale to nie oznacza, że uchyla się od zawarcia umowy. Odmowa powinna mieć formę pisemną.

A, propos. Podrzucam temat do dyskusji:

- "uchyla się " od zwaracia umowy (art. 94 ust.2) i
- "odmawia" podpisania umowy (art. 46 ust. 5 pkt.1)

smile nora

11

Marko napisał/a:
Piotrek napisał/a:

Ja bym mu nie dał wink

a co byś zrobił? tongue

nora

12

Jak to co - już napisałem wcześniej.

13

Wykonawca, którego oferta wygrała przesłał pismo w którym rezygnuje z podpisania umowy.
sinek

14

...i zamiecione