1

Temat: zamówienie uzupełniajace

Witam,
w ogłoszeniu o zamówieniu oraz SIWZ miałam zapisy dotyczące udzielenia zamówienia uzupełniającego w wysokości 20% zamówienia podstawowego. Już udzieliliśmy zamówienia uzupełniającego w wysokości 10%. Czy po jakimś czasie (w okresie 3 lat) znów mogę skorzystać z pozostałych 10% i tak bez końca aż do 20%.
Bardzo rzadko korzystam z ww. zamówień stad moje pytanie smile-może śmieszne.

2

Odp: zamówienie uzupełniajace

W okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego masz prawo udzielić ZU do wysokości 20% wartości zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień, a w ilu częściach to zrobisz, to twoja sprawa.

3

Dziękuję Katiqq za odpowiedź

4

W ciągu 2 lat udzielono zamówień( przetargi nieograniczone) na dwie budowy ( przedmiot zamówienia taki sam, wykonawca też ten sam) w każdej  z nich przewidziano zamówienia uzupełniające. Czy można udzielić zmówienia uzupełniającego na ten sam zakres robót , biorąc wartość z jednego i drugiego .
Przykład :
Wartość I zamówienia  : 3,0 mln. + ( uzupełniające  50% - 1,5 mln ) = 4,5 mln
Wartość II zamówienia : 2,0 ml. +(uzupełniające 50% - 1,0 mln) = 3,0 mln.
Czyli  razem   uzupełniających - 2,5 mln.
Jeżeli wykonawca sprawdził się  to możemy  zlecić wykonanie  następnej budowy ( taki sam przedmiot zamówienia)  w ramach zamówienia z wolnej ręki  za kwotę 2,5 mln zł. ?

5

Myślę, że nie ma przeciwskazań należy jedynie dobrze wyszczególnić podstawę biorąc pod uwage pba postępowania, a reszta ....... należy do kontroli smile