1

Temat: Wartość szacunkowa a zabezpieczenie

Czy spotkaliście się z jakąś opinią / wyrokiem w/s różnicy między zabezpieczeniem środków na realizację zamówienia a wartością szacunkową.
Jest dopuszczalna sytuacja że zamawiający nie posiadający pełnego pokrycia na zamówienie (tzn ma mniej niż wynika z szacowania), rozpoczyna procedurę przetargową. W mojej ocenie nie może być to zbyt duża różnica, np 10-20%. Często złożone oferty potwierdzają że uzyskanie ceny poniżej wartości szacunkowej było możliwe i wtedy nie ma problemu.
Ale co z większymi różnicami, np 30% kiedy od razu pojawia się pytanie jak wykazać rażąco niską cenę niższą o 30% od wartości szacunkowej zamówienia skoro na wstępie zamawiający założył że więcej nie wyda na zadanie bo ma zabezpieczone w budżecie 30% mniej środków niż to wynika z szacunku?
Mieliście taki problem?

2

Odp: Wartość szacunkowa a zabezpieczenie

Ale przecież RNC odnosisz do szacunku a nie kwoty przeznaczonej.

3

No tak, ale kiedyś miałem taką sytuację że wezwałem do wyjaśnień RNC a wykonawca obok wyjaśnień stwierdził dodatkowo że jak mogła to być RNC skoro sam zamawiający zabezpieczył środki w wysokości 70% wartości szacunkowej (np szacunek 100.000,00 zł a w kasie 70.000,00 zł)

I stąd moje pytanie. Czy jest jakaś granica zabezpieczenia kwoty poniżej której zamawiający naraża się na zarzuty kontroli?

4

Jest zasada zdrowego rozsądku, nie ma kwoty granicznej opisanej przepisami.