1

Temat: opis produktu wraz z opisem technicznym dla urządzeń równoważnych

Zamawiający określił, iż w celu potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca przedstawi: w przypadku oferowania urządzeń równoważnych: opis produktu wraz z opisem technicznym. Jeden z Wykonawców załączył karty techniczne, które nie zostały przez niego podpisane ani też potwierdzone za zgodność z oryginałem. Pytanie czy Wykonawca powinien je podpisać czy też potwierdzić za zgodność, jeżeli są to prawdopodobnie wydruki ze strony producenta?

2

Odp: opis produktu wraz z opisem technicznym dla urządzeń równoważnych

Dokumenty wskazujące na równoważność oferowanych produktów jak najbardziej można uznać za dokumenty niezbędne do przeprowadzenia postępowania w rozumieniu art. 25 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych, a także za dokumenty potwierdzające spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego.
Dlatego też wezwać należy do uzupełnienia.

3

Czyli według Ciebie te dokumenty powinny być podpisane przez Wykonawcę?

4

Tak uważam.

5

dzięki smile mam jeszcze jeden dylemat czy karty te powinny zostać potwierdzone za zgodność z oryginałem czy też tylko podpisane przez Wykonawcę, w kontekście tego, że prawdopodobnie są to wydruki ze strony producenta.

6

Jak kopia to za zgodność.