1

Temat: Przetarg na dostawę samochodu - błędy

Zrobiłem Przetarg na zakup samochodu, to mój pierwszy zakup samochodu, mimo iż zamówieniami zajmuję się od wielu lat i nie doczytałem o konieczności stosowania rozporządzenia w sprawie innych niż cena kryteriów oceny ofert.  Nic na temat zużycia energii, emisji CO2 ani emisji zanieczyszczeń nie wpisałem do SIWZ. Jakie grożą konsekwencje czy mogę poprosić wykonawcę o jakieś dodatkowe dokumenty na temat samochodu, żebym dołączył do dokumentacji na wypadek kontroli jaką okoliczność łagodzącą. Samochód otrzymałem nowy, z normą emisji spalin euro 6. Proszę o pomoc i poradę.

2

Odp: Przetarg na dostawę samochodu - błędy

Taka instytucja na B..R ogłosiła PN raz na 20 samochodów a raz na 9  tylko jako kryterium też dali cenie i gwarancje,

3

Rozporządzenie mówi o kryteriach obowiązkowych innych niż cena więc jeżeli nie było mowy w SIWZ o tych kryteriach to jak to odkręcić? Chyba się nie da. Pozostaje mieć nadzieję, że przy ewentualnych kontrolach postępowań to akurat zostanie ominięte.

4

To w sumie zrobili tak jak ja, bo też dałem tylko cenę i okres gwarancji. Ciekawe jakie konsekwencje mnie spotkają po kontroli, jak ktoś na to trafi. A biorąc pod uwagę, że w mojej instytucji tego rodzaju zakup ostatnio był realizowany ponad 10lat temu, to może się rzucać w oczy sad

5

10 lat temu były inne zasady z tego co się orientuję.

6

No właśnie, dlatego nie byłem na bieżąco sad

7

dwa pytania
czy Dziennik Ustaw Nr 96
?  5662  ?
Poz. 559
559
ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 10 maja 2011 r.
w sprawie innych niż cena obowiązkowych kryteriów oceny ofert w odniesieniu do niektórych 
rodzajów zamówień publicznych
stosuje sie do zakupu samochodów pożarowych
w aty 1 jes zapis "niebędących pojazdami specjalnymi," więc chyba nie

drugie pytanie czy obowiązuje to tylko w przetargach czy poniżej 4.8 też?? chyba nie

8

Moim zdaniem rozporządzenia do zakupu samochodów pożarniczych nie stosuje się, ponieważ nie są to samochody kategorii M i N, a tak jak napisałeś, należą do kategorii ?Samochody specjalizowane i specjalne?.

Ad. 2. Stosowanie rozporządzenia jest wymagane ustawą, a skoro ustawy nie stosujesz, to rozporządzenia również.

9

dzięki kamień z serca