1 (edytowany przez arturo-młodszy 2016-02-01 10:38:23)

Temat: Usługi związane z przeglądami i naprawami samochodów.

Witam !
Jak co roku muszę ogłosić przetarg na Usługi związane z przeglądami i naprawami samochodów.

Na nieszczęście dostałem nowe autko.

Czy w związku z powyższym muszę dać warunek że Wykonawca powinien posiadać ważny dokument stwierdzający o autoryzacji na przeglądy okresowe i naprawy samochodów marki ...... ?

Czy nowe samochody mogę naprawiać poza procedurami PZP skoro do gwarancji jesteśmy skazani na autoryzowany serwis ?

Dotychczas miałem stare autka 5 letnie i dalej interesował mnie tylko wymóg odległości stacji obsługi od siedziby, w tej chwili autoryzowany serwis mam najbliżej 60 km a po drugie wątpię ze jakikolwiek wystartuje.

2

Odp: Usługi związane z przeglądami i naprawami samochodów.

Według mnie nowe auto = naprawa (przeglądy) w autoryzowanym serwisie danego producenta celem zachowania warunków gwarancyjnych.

3

Jak Marcel. Dodatkowo (choć napisałeś przetarg) do szacowania wartości wliczyłbym również ten nowy samochód, ale oczywiście przeglądy nowego w ASO oddzielnie.

4

Czy do szacunku nie wiem, według mnie nie.

5 (edytowany przez covec 2016-02-01 12:43:12)

Ja dmuchałbym na zimne, żeby nie było, że podzielono zamówienie celem obejścia ustawy (jeśli faktycznie byłoby blisko progu).

6

no właśnie, szukam i sporo rożnych opinii. Nie ukrywam że ze względów na odległość od serwisu pasuje mi tok rozumowania Marcela, wtedy naprawy tego jedynego mógłbym zlecać oddzielnie bo i tak jesteśmy skazani na autoryzowany ale gorzej ze znalezieniem wyroków na ten temat.

7

Ale tu sprawa jest oczywista nowy samochód ma swoje wytyczne do zachowania gwarancji i jesteście skazani na autoryzowany serwis, nie będziecie serwisować stracicie gwarancję tym samym w późniejszym czasie jest niebezpieczeństwo ponoszenia kosztów ewentualnych napraw w wyniku utraty gwarancji.

8

Oczywiście, że nowy oddzielnie należy serwisować. Różnica polega tylko na tym, że ja wartość zamówienia oszacowałbym stare+nowe, ale zamówienie opisał tylko na "stare auta". Zrobiłbym to z daleko posuniętej ostrożności.

9

Nie zachodzi tutaj tożsamość podmiotowa.

10

szacunek na stare jak najbardziej możliwy na nowe nie mam jakiegokolwiek porównania by dobrze oszacować, mogę przyjąć jakąkolwiek kwotę ale i tak  bedzie oderwana od rzeczywistości, Ja chciałbym powołać się na  Art. 67. 1. zamówienie z wolnej ręki - usługa może być wykonywana wyłacznie przez jednego wykonawcę