Temat: KRK
Wykonawca do oferty załączył KRK z 15.04.2015 oraz oświadczenie że nie jest karany. Nie mogę wezwać do uzupełnień gdyż złożył takowy dokumenty, oferta do odrzucenia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca do oferty załączył KRK z 15.04.2015 oraz oświadczenie że nie jest karany. Nie mogę wezwać do uzupełnień gdyż złożył takowy dokumenty, oferta do odrzucenia?
A dlaczego nie możesz wezwać do uzupełnienia?
Tak myślę: że skoro złożył dokument ale jest on nieaktualny to nie wzywam, no i tak na dzień składania ofert nie będzie krk
może mieć nowy, a przez pomyłkę dołączył stary trzeba sprawdzić poprzez wezwanie
Wezwać trzeba a nie samemu domniemywać bo to błąd.
Tak myślę: że skoro złożył dokument ale jest on nieaktualny to nie wzywam, no i tak na dzień składania ofert nie będzie krk
Do uzupełnienia! - Nieaktualny. Jak poprzednicy.
krk złożone po terminie składania ofert tj. 12.02 a składanie ofert 08.02, czy należy odrzucić ofertę
Odmienny charakter od pozostałych dokumentów składanych w postępowaniu na potwierdzenie spełniania warunków ma informacja z Krajowego Rejestru Karnego. Dokument ten bowiem zaświadcza okoliczności wynikające z treści wpisów do rejestru według stanu na dzień, w którym informacja jest udzielana. Informacja ta uzyskana z rejestru karnego po wezwaniu do uzupełnienia dokumentu nie będzie uznana przez zamawiającego za spełniającą warunki udziału (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 9 grudnia 2014 r.; sygn. akt KIO 2483/14).
Termin składania ofert minął 12 stycznia 2016r. Jedną z ofert złożyła spółka zarejestrowana w USA. W trakcie badania dokumentów, okazało się, że spółka nie złożyła zaświadczenia KRK dla prezesa spółki. Poszło wezwanie do uzupełnienia dokumentów. Wykonawca złożył następujące dokumenty:
- zaświadczenie z sądu stanowego, ale wystawione z datą 12 lutego 2016. Dodatkowo zaświadczenie nie odpowiada swoim zakresem na art. 24 ust.1 pkt 4-8, gdyż takiego się w usa nie wydaje. Zaświadczenie wydane zostało na poziomie administracyjnym ? stanowym, a więc nie państwowym. Takiego dokumentu nie wydaje się w usa.
- oświadczenie o niekaralności w zakresie zgodnym z art. 24 ust 1 pkt 4-8. Oświadczenie złożone pod przysięgą w obecności notariusza. Data oświadczenia 11 luty 2016, ale z treści dokumentu wynika, że warunek był spełniony na dzień składania ofert, tj. 12 stycznia 2016r. Dalej w tym oświadczeniu, kolejne oświadczenie, które odnosi się do zaświadczeń z sądu na poziomie stanowym. A mianowicie, że pomimo tego, że zostały wydane po terminie składania ofert to poświadczają one stan również na dzień 12 stycznia 2016 r.
Pytanie ? co zrobić w takiej sytuacji ? Rozbieżność czasowa nie może być konwalidowana oświadczeniem (?). Ale jest oświadczenie notarialne w pełni zgodne z pzp. Uznać, czy wykluczyć ?
Czy ktoś, coś, może...
Jeżeli jak twierdzisz w USA nie wydaje się takiego dokumentu, to powinieneś uznać dokument notariusza (tak przynajmniej wynika z par. 4 ust. 3 Rozp. w spr. dokumentów).
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc