1

Temat: formularz cenowy - uzupełnienie

Witam,

mam taką sytuację:

- wymagałem formularza ofertowego i cenowego do postępowania,
- formularz cenowy składa się z 2 części: opisowej oraz z kalkulacji cenowej.

Jeden z wykonawców dołączył kalkulację cenową ale bez części opisowej.

Z jednej strony nie mogę powołać się na art. 26 ust. 3 i wezwać wykonawcę do uzupełnienia dok. (formularz cenowy nie mieści się w zakresie dokumentów możliwych do uzupełnienia). W tej sytuacji powinienem odrzucić wykonawcę.

Z drugiej strony, spotkałem się z opinią że należy sobie postawić pytanie czy na podstawie posiadanych dokumentów mogę ocenić ofertę w świetle przyjętych kryteriów. W moim przypadku mogę: mam poszczególne ceny i cenę ogólną (na Kalkulacji cenowej) oraz okres gwarancji (na formularzu ofertowym). Poza tym, na formularzu ofertowym jest oświadczenie o zapoznaniu się Wykonawcy z SIWZ i nie wnoszeniu do niej zastrzeżeń. W związku z tym mogę obiektywnie ocenić ofertę na podstawie kryteriów, a pozostałe wymagane dokumenty dołączono do oferty.

Jakie jest Wasze zdanie?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam,

Adam

2

Odp: formularz cenowy - uzupełnienie

Jeżeli brak tego opisu to tylko forma a pozostałe wiadomości znajdują się w innych dok. to nie widzę podstawy aby dyskwalifikować ofertę.

3

Ok, ale rozumiem że nic już nie robię z ofertą, tj. nie wzywam do uzupełnienia (bo nie mam art.), nie mogę też powołać się na oczywistą omyłkę. Zgadza się?

4

Nic z tym nie zrobisz.

5

Dzięki i pozdrawiam,

Adam