1

Temat: wartość najważniejszej roboty budowlanej

Wykonawca w odpowiedzi na wyjaśnienie jaka była wartość najważniejszej roboty budowlanej napisał ponad 1 200 000,00 zł. Czy powinien napisać szczegółową wartość tej roboty? czy jeszcze raz wyjaśniać? Za najważniejszą robotę Zamawiający uzna robotę budowlaną o wartości nie mniejszej niż 1 000 000, 00 zł - taki był warunek.  Wykonawca pisząc ponad 1 200 000,00 zł spełnia warunek, ale czy domagać się konkretów?

2

Odp: wartość najważniejszej roboty budowlanej

Konkrety powinny wynikać z wykazu robót. Jeśli na tak zadane pytanie odpowiedział, że ponad 1.200.000, to wydaje mi się, że musisz to uznać. I tak nie jesteś w stanie zweryfikować, czy to było 1.200.001, chyba, że zapytasz inwestora, a jemu będzie się chciało to sprawdzić.

3

Ja bym żądał wyjaśnienia i podania konkretnej kwoty.

4

Nigdy się nie spotkałam, żeby wykonawca pisał przy wartości najważniejszej roboty budowlanej lub przy jej wyjaśnianiu "ponad". Konkretów zawsze się oczekuje. Tak samo jak podaje np. sam rok rozpoczęcia roboty budowlanej, to zawsze wzywamy do wyjaśnienia dzień, miesiąc, żeby doprecyzował. A tutaj podaje "ponad 1 200 000,00 zł" - jakby mu się nie chciało konkretnie oszacować wartości "tej najważniejszej roboty budowlanej". jeszcze raz wezwać do wyjaśnienia, a jeżeli to nie pomoże to napisać do wystawcy referencji. Tym bardziej, że te postępowanie jest z funduszy i będzie wysyłane do kontroli

5

A ja się spotkałam z takim określeniem wartości, tylko nie chodziło o robotę najważniejszą. Zamówienie było bardzo złożone i aby wykazać spełnianie warunku udziału należało wyłuszczyć zaledwie fragment z całości. Wykonawca oszacował to na ponad kwotę X i prawnik stwierdził, że jest ok.