1

Temat: Poprawić czy nie porawić?

Zamawiający  w formularzu asort.-cenowym wymagał zaoferowania 3500 szt.igieł .W siwz dopuszczono możliwość  dokonania przeliczenia ilości szt. na opakowania.Wykonawca nie dokonał stosownego przeliczenia szt.na opakowania i podał cenę 6,20zł. za 1 szt. igły  a nie za 1 opakowanie.   Z pozostałych załączonych dokumentów załączonych do oferty wynika , że wykonawca miał na myśli 6,20 zł. za opakowaniem 100 sztuk , a nie 1 szt.igły. Wykonawca powinien dokonać dopuszczonej swiz zmiany i wpisać w formularzu  35 op. a 100szt - za 6,20zł.
Jak postąpić w tej sytuacji ?  przesłanki art. 87 ust. 2  1-3  wg mnie nie mają zastosowania. Dodam tylko , że cena oferty w istotny sposób uległaby zmniejszenie z prawie 30 tys. do 6 tys. zł.  i oferta w tym momencie była by najkorzystniejsza.
czy wezwać do wyjaśnienia treści oferty z art. 87 ust. 1  z uwagi na sprzeczności występujące w treści oferty ? I co dalej ? uznać wyjaśnienia   i następnie Poprawić z art. 87 ust.2 pkt.3 - czy oferta podlega odrzuceniu?

2

Odp: Poprawić czy nie porawić?

Moim zdaniem jeśli wynika z innych dokumentów to dokonać poprawienia jako inna omyłkę i zawiadomić wykonawcę - jak się nie zgodzi do odrzucenia, jak się zgodzi lub będzie milczał przyjmujesz jego ofertę

3 (edytowany przez jo 2016-02-24 09:20:05)

czy z innych dokumentów można jednoznacznie stwierdzić bez dopytywania że wycenił opakowanie??
a wtedy nie będzie RNC??

4

Wykonawca załączył  ulotkę  opisującą igłę , gdzie wskazano " Opakowanie zbiorcze: 100 sztuk, blister"  .Zamawiający posiada wiedzę , że na rynku cena tej igły waha się w przedziale od 0,05zł do 0,10 zł. , a nie 6,20 zł./ za sztukę.
Po dokonaniu zmiany cena nie będzie rażąco niska , ponieważ druga oferta i moja wycena szacunkowa była zbieżna.

5

Będzie jednak RNC ze średniej z ofert, chyba jednak wezwę pierwszego do wyjaśnień RNC,a drugą ofertę zostawię bo nie mam nigdzie jednoznacznej ceny za szt., a samodzielnie nie mogę sobie podzielić 6,20 przez sto. Nie mam przesłanek do samodzielnej poprawy z art. 87 ust.2 pkt.3, dochodzi też to że to jednak będzie istotna zmiana.

6

Musiałbyś ingerować w treść oferty - albo zmienić opakowanie, albo cenę, a IMO nie masz podstaw do dokonania takiej zmiany. Przesłanką warunkującą możliwość poprawienia omyłek pisarskich i rachunkowych jest ich oczywistość. Można poprawić omyłkę nieoczywistą, ale zmiana ta nie może powodować istotnych zmian w treści oferty, a u Ciebie chyba zmiana byłaby istotna, poza tym na jakiej podstawie chcesz jej dokonać? Oferta niezgodna z SIWZ - brak możliwości porównania z innymi ofertami.