1

Temat: okres związania ofertą upłynął, co dalej?

Termin związania ofertą minął po 60 dniach zamawiajacy zwrócił się o przedłużenie na co wyraziłem zgodę (na kolejna 60 dni), termin przedłuzenie mija 09.01.2008 co w przypadku gdy Zamawiający nie rozstrzygnie postepowania? musi je unieważnić?

2

Odp: okres związania ofertą upłynął, co dalej?

Wybrał oferte najkorzystniejszą?

3

nie i nie sądze aby zdąrzył

4

Nie bardzo wiem o co mu chodzi. Z jednej strony wezwał do przedłużenia co by wskazywało że zależy mu na rozstrzygnięciu przetargu, z drugiej nie wybrać najkorzystniejszej przez 100 dni ??
Zdążyć to on jeszcze wybrać zdąży - kwestia czemu to tyle trwa... Masz jakąś wiedze o co chodzi?
W ostateczności gdyby jednak nie wybrał to możesz złożyć oświadczenie, że przedłużasz termin związania swoją ofertą o ileś tam dni i wnosisz wadium na ten dodatkowy okres.

5

powód jest następujący brak pieniędzy a dokładnie moja oferta przekracza kwotę jaką zamierzali przeznaczyć na zamówienie, mieli wystapić do organu założycielskiego o przyznanie wyższej kwoty i wtedy wybrać ofertę, niestety sprawa się u nich chyba ciągnie i nie sądze aby z tym zdążyli,

oczywiście problemem jest znowu Pzp, przecież zapis art. 85 ust. 2 mówi jednoznacznie że tylko raz mogą zwrócić się o przedłużenie okresu a z drugiej strony nie znam jakiegokolwiek przepisu mówiącego np. o konieczności unieważnienia postępowania lub innej alternatywy

choć w tym przypadku myśle że jednak powinni unieważnić, skoro powód w poprzednim pismie określili jako przekroczenie kwoty przeznaczonej na sfinansowanie zamówienia i poszukiwanie pieniędzy

6 (edytowany przez Marko 2007-12-18 14:21:59)

Powodu do unieważnienia raczej nie widze, natomiast dziwie sie, że nie wybrali oferty najkorzystniejszej - bo to cena oferty najkorzystniejszej przekraczająca możliwości (a nie zamiar) zamawiającego jest przesłanką unieważnienia (są zdania odrębne co do tego wyboru - ja prezentuje swoje poparte orzecznictwem). Gdyby wybrał najkorzystniejszą to mógłby zastosować 94. 1a i sie nie przejmować terminem związania.

7

ja też jestem zdania że przekroczenie kwoty nie koniecznie powinno skutkować unieważnieniem ale cóż również w tej kwesti przepisy są nie jednoznaczne, moim podstawowym problemem jest wadium, mam je w formie gwarancji bankowej, okres teraz będzie nieszczególny, znając zamawiajacego nawet nie wyśle w tej kwestii do mnie żadnego pisma, z drugiej strony zależy mi na tym zamówieniu więc pewnie wyśle do nich takie pismo i złoże wadium na 30 dni i zobacze co wymyślą

8

To ,ile o Zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia , a to ile  może przeznaczyć  ... SĄ TO DWA  różne zagadnienia
PIERWSZE w skrócie  ( dotyczy wyłącznie  etapu szacowania wartości zamóweinia , i jest otczytywane npodczas otwarcia ofert .
DRUGIE TO ZAŚ ZAGADNIENIE TO  ILE FAKTYCZNIE MOŻE PRZENACZYĆ ( Co nie oznacza zamierza) NA REALIZACJĘ  TEGO ZAMÓWIENIA.

PONADTO
ART 94 1 a 1a. Umowa w sprawie zamówienia publicznego może zostać zawarta po upływie terminu związania ofertą, jeżeli zamawiający przekazał wykonawcom informację o wyborze oferty przed upływem terminu związania ofertą, a wykonawca wyraził zgodę na zawarcie umowy na warunkach określonych w złożonej ofercie

ZAMAWIAJACY MUSI JEDNAK DOPILNOWAĆ ...ABY  przekazał wykonawcom informację o wyborze oferty przed upływem terminu związania ofertą, a wykonawca wyraził zgodę na zawarcie umowy na warunkach określonych w złożonej ofercie CZYLI PRZED DATĄ 09.01.2008

9

brawo TB - wszystko jasne.

smile nora