Dorotik napisał/a:Witam, mam nietypowe pytanie czy jednostka X podlegająca ośrodkowi pomocy społecznej, wchodząca w jego strukturę, dotychczas błędnie traktowana jako jednostka organizacyjna wyodrębniona finansowo i organizacyjnie (po przeprowadzonej kontroli stwierdzono w tej kwestii niezgodność z przepisami prawa, jednostka nie jest samodzielna, nie ma własnego statutu, znajduje się w strukturach ops), mająca co prawda swój własny budżet, powinna sporządzać roczne sprawozdanie odrębnie czy to OPS powinien przygotować jedno łączne sprawozdanie?
Znalazłam odpowiedź na moje wątpliwości
"Zamawiający o złożonej strukturze wewnętrznej (na którą składają się wyodrębnione organizacyjnie jednostki, dysponujące samodzielnością finansową i udzielające samodzielnie zamówień na swoje potrzeby, ale nie będące zamawiającymi w rozumieniu art. 3 ust. 1 ustawy Pzp np. wydziały uczelni wyższej), składają roczne sprawozdanie, które obejmuje również informacje o zamówieniach udzielonych przez ich jednostki organizacyjne. Tym samym, fakt samodzielnego szacowania wartości i udzielania zamówień na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy Pzp przez wyodrębnione jednostki organizacyjne zamawiającego, nie może być uznany za uzasadnienie dla składania przez te jednostki odrębnych rocznych sprawozdań o udzielonych zamówieniach.
Z odmienną sytuacją będziemy mieli do czynienia w przypadku ustalania obowiązku sporządzenia i przekazania rocznego sprawozdania o udzielonych zamówieniach przez jednostki organizacyjne jednostek samorządu terytorialnego albo Skarbu Państwa posiadające status samodzielnych zamawiających w świetle przepisu art. 3 ust. 1 ustawy Pzp, w szczególności szkoły, miejskie ośrodki pomocy społecznej czy inne jednostki budżetowe. Każda z tych jednostek jest zobowiązana bowiem, jako odrębny zamawiający, do składania własnego sprawozdania rocznego z udzielonych zamówień. Tego rodzaju zamawiający nie uwzględniają w sporządzanym rocznym sprawozdaniu zamówień, których udzielają nie we własnym imieniu, lecz jedynie jako pełnomocnicy innych zamawiających, stosownie do treści art. 15 ust. 2 ustawy Pzp."
Jednostka X nie spełnia warunków określonych w art. 2 pkt 12 oraz art. 3 ust. 1 ustawy Pzp czyli nie ma statusu zamawiającego i w tej sytuacji sprawozdanie składa OPS.