1 (edytowany przez Dorotik 2016-02-24 11:58:35)

Temat: Sprawozdanie

Witam, mam nietypowe pytanie czy jednostka X podlegająca ośrodkowi pomocy społecznej, wchodząca w jego strukturę, dotychczas błędnie traktowana jako jednostka organizacyjna wyodrębniona finansowo i organizacyjnie (po przeprowadzonej kontroli stwierdzono w tej kwestii niezgodność z przepisami prawa, jednostka nie jest samodzielna, nie ma własnego statutu, znajduje się w strukturach ops), mająca co prawda swój własny budżet, powinna sporządzać roczne Sprawozdanie odrębnie czy to OPS powinien przygotować jedno łączne Sprawozdanie?

2

Odp: Sprawozdanie

A kto jest zamawiającym i na kogo są faktury?

3 (edytowany przez Dorotik 2016-02-24 13:38:00)

faktury w 2015r.były wystawiane na jednostkę X ponieważ dotychczas uważali się za jednostkę odrębną organizacyjnie i finansowo, ale kontrola to zakwestionowała uznając ten fakt za nieprawidłowość. Dotychczas mieli własny budżet, ale księgowość jednostki X i tak podlegała pod głównego księgowego OPS. Teraz to się zmieni, będą mieli nadal wyodrębniony budżet ale już cała księgowość od marca będzie w ośrodku pomocy społecznej i faktury będą wystawiane, zgodnie z literą prawa, na OPS. Sprawa trochę skomplikowana smile

4

chyba bym za zeszły rok złożył jako X jak wszystko było na nią a za 2016 już razem z ops

5

a co na to OPS? trzeba to z nimi przedyskutować, żeby później zamówienia się nie zdublowały.

6 (edytowany przez Dorotik 2016-02-24 13:59:15)

OPS uważa, że w tej sytuacji, jak już zostały wyjaśnione nieprawidłowości, powinno sporządzić się jedno zbiorcze sprawozdanie z zamówień udzielonych przez ośrodek i jednostkę X, zamówienia raczej nie zdublują się. Jednostka X jest jednak w strukturach OPS, ale nie jesteśmy pewni czy to będzie prawidłowo.

7

Ja właśnie reprezentuję ośrodek smile

8

jo napisał/a:

chyba bym za zeszły rok złożył jako X jak wszystko było na nią a za 2016 już razem z ops

tez zastanawiamy się nad tym

9

więc zróbcie jedno wspólne sprawozdanie. A o "dublowanie się" chodziło mi w innym kontekście np. jak np.udzielono dużego  zamówienia na np. dostawę energii elektrycznej, to, żeby OPS i jednostka X nie podały tego samego.

10

dziękuję smile z tego co wiem to nie było takich dużych zamówień w zeszłym roku wink

11

Marcelku, a Ty co podpowiesz ?:)

12 (edytowany przez Marcel 2016-02-24 15:53:00)

Nie macie prawnika?, co on na to?,Moim zdaniem skoro faktury są na waszą jednostkę, pomimo błędnej interpretacji ujął bym zamówienia zrealizowane jako wasze zamówienia.

13 (edytowany przez Dorotik 2016-02-24 18:28:26)

dziękuję smile czyli Twoim zdaniem jednostka X powinna jeszcze za 2015 rok sporządzić  odrębnie sprawozdanie ?

14

Tak mi się wydaje.

15

Jak Marcel.

16

Dziękuję za pomoc smile

17

Poproszę o pomoc jeszcze w takiej kwestii. W jednej z publikacji przeczytałam, że pomoc przyznawana podopiecznym ośrodka pomocy społecznej w postaci zasiłków na podstawie decyzji administracyjnych, zgodnie z ustawą o pomocy społecznej, nie stanowi zamówienia publicznego. A co w przypadku, gdy w celu realizacji zadania "Pomoc państwa w zakresie dożywiania" (dotacja celowa) podpisaliśmy ze szkołami umowy na przygotowanie i wydawanie posiłków (obiadów) dla dzieci - podopiecznych ops i otrzymujemy za spożyte posiłki faktury. Jest zawarta umowa więc czy w tej sytuacji mamy do czynienia z udzieleniem zamówienia publicznego i należy to wykazać w sprawozdaniu?

18

z wyjaśnień UZP:
(...) Przyznawanie dotacji ze środków publicznych, jeżeli dotacje te są przyznawane na podstawie ustaw, podlega uwzględnieniu w tabeli II pkt 17 rocznego sprawozdania o udzielonych zamówieniach. Należy zauważyć, iż w tym przypadku nie ma znaczenia cel, na jaki kwota stanowiąca dotację została przyznana (...)
Przyznawanie dotacji jest wyłączone spod zp (art. 4 pkt 7), ale uwzględniane w sprawozdaniu

19

Poza tym, wszystko zależy w jakich kwotach była dotacja, czy powyżej czy poniżej 30 000 euro.

20

Marcel mnie powiedziano, że bez względu na wartość jeśli jest wyłączenie przedmiotowe, to należy dotację ujmować w pkt 17.

21

Moim zdaniem dotacja która nie przekracza 4.8 zasila właśnie ten punkt.

22 (edytowany przez Dorotik 2016-02-27 17:49:37)

Marcel napisał/a:

Poza tym, wszystko zależy w jakich kwotach była dotacja, czy powyżej czy poniżej 30 000 euro.

mamy różne dotacje o kwotach do 30 tys. euro i powyżej.

23 (edytowany przez Dorotik 2016-02-27 23:00:57)

opinia prawna z "Zasad sporządzania rocznego sprawozdania...."

"W części odnoszącej się do podania liczby i wartości zamówień udzielonych bez stosowania przepisów ustawy Pzp, w związku z zastosowaniem wyłączenia z treści w art. 4 pkt 1-3, 6, 7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zamawiający uwzględnia wyłącznie te zamówienia (bez względu na formę prawną zawartej umowy), których wartość przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp. Innymi słowy, jeżeli zamawiający udzielił zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp powołując się przy tym na jedną z przesłanek określonych art. 4 pkt 1-3,6,7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zaś wartość tak udzielonego zamówienia nie przekraczała równowartości kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, zamawiający nie uwzględnia przedmiotowego zamówienia w tabeli II w części dotyczącej wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na inne przesłanki niż wartość zamówienia. W powyższej sytuacji zamówienie to powinno zostać włączone do tabeli II w części odnoszącej się do wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na wartość zamówienia."

24

A nie mówiłem big_smile

25 (edytowany przez Dorotik 2016-02-27 21:14:07)

Dorotik napisał/a:

Witam, mam nietypowe pytanie czy jednostka X podlegająca ośrodkowi pomocy społecznej, wchodząca w jego strukturę, dotychczas błędnie traktowana jako jednostka organizacyjna wyodrębniona finansowo i organizacyjnie (po przeprowadzonej kontroli stwierdzono w tej kwestii niezgodność z przepisami prawa, jednostka nie jest samodzielna, nie ma własnego statutu, znajduje się w strukturach ops), mająca co prawda swój własny budżet, powinna sporządzać roczne sprawozdanie odrębnie czy to OPS powinien przygotować jedno łączne sprawozdanie?

Znalazłam odpowiedź na moje wątpliwości smile

"Zamawiający o złożonej strukturze wewnętrznej (na którą składają się wyodrębnione organizacyjnie jednostki, dysponujące samodzielnością finansową i udzielające samodzielnie zamówień na swoje potrzeby, ale nie będące zamawiającymi w rozumieniu art. 3 ust. 1 ustawy Pzp np. wydziały uczelni wyższej), składają roczne sprawozdanie, które obejmuje również informacje o zamówieniach udzielonych przez ich jednostki organizacyjne. Tym samym, fakt samodzielnego szacowania wartości i udzielania zamówień na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy Pzp przez wyodrębnione jednostki organizacyjne zamawiającego, nie może być uznany za uzasadnienie dla składania przez te jednostki odrębnych rocznych sprawozdań o udzielonych zamówieniach.

Z odmienną sytuacją będziemy mieli do czynienia w przypadku ustalania obowiązku sporządzenia i przekazania rocznego sprawozdania o udzielonych zamówieniach przez jednostki organizacyjne jednostek samorządu terytorialnego albo Skarbu Państwa posiadające status samodzielnych zamawiających w świetle przepisu art. 3 ust. 1 ustawy Pzp, w szczególności szkoły, miejskie ośrodki pomocy społecznej czy inne jednostki budżetowe. Każda z tych jednostek jest zobowiązana bowiem, jako odrębny zamawiający, do składania własnego sprawozdania rocznego z udzielonych zamówień. Tego rodzaju zamawiający nie uwzględniają w sporządzanym rocznym sprawozdaniu zamówień, których udzielają nie we własnym imieniu, lecz jedynie jako pełnomocnicy innych zamawiających, stosownie do treści art. 15 ust. 2 ustawy Pzp."

Jednostka X nie spełnia warunków określonych w art. 2 pkt 12 oraz art. 3 ust. 1 ustawy Pzp czyli nie ma statusu zamawiającego  i w tej sytuacji sprawozdanie składa OPS.