Temat: Sprawozdanie aneksy
Witam, mam pytanie czy do sprawozdania ujmujemy aneksy podpisane do umów na roboty budowlane,jedne dotyczą zwiększenia wynagrodzenia, drugie przedłużenia terminu (wszystkie podpisane w roku 2015 tak jak umowy)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Sprawozdanie aneksy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, mam pytanie czy do sprawozdania ujmujemy aneksy podpisane do umów na roboty budowlane,jedne dotyczą zwiększenia wynagrodzenia, drugie przedłużenia terminu (wszystkie podpisane w roku 2015 tak jak umowy)
Aneks zwiększający wynagrodzenie należy ująć.
Aneks zwiększający wynagrodzenie należy ująć.
A z czego to wynika?
A z tego że to kolejne zobowiązanie finansowe, poczytaj na stronie UZP tam są wyjaśnienia.
Właśnie te aneksy mnie nurtują, ponieważ na szkoleniu prowadzący powiedział, że aneksy zwiększające nie ujmujemy tak samo jak nie zmiejszamy kwoty jak są aneksy zmniejszające poniweaż liczy się tylko kwota z umowy
Podaje się wartość udzielonych zamówień a nie wartości zmieniane w czasie trwania umowy. Jedyny wyjątek to zamówienia powyżej 10 mln euro kiedy zamawiający w sprawozdaniu musi podać dodatkowo tego typu informacje.
Z odpowiedzi UZP:
"Jeżeli aneksy do umów najmu dotyczą nowego okresu obowiązywania najmu po zakończeniu obowiązywania dotychczasowej umowy, rozszerzają zakres powierzchni najmu lub w inny sposób istotnie modyfikują warunki dotychczasowych umów należy uznać, że z chwilą podpisania aneksów dochodzi do zawarcia nowych umów, które podlegają, ze względu na przedmiot, ujawnieniu w tabeli II pkt 12 wzoru rocznego sprawozdania.".
Apropo tabeli II pkt. 12. Wpisujecie w sprawozdaniu w tej części wyłącznie koszty zawartych umów kupna , najmu nieruchomości, gdzie Gmina jest tym najmującym, kupującym?
Miałem aneks zwiększający ilość tym samym kwotę, wliczyłem oczywiście.
Z tych wyjaśnień UZP wynika, że nie uwzględniamy aneksów:
Kwoty wartości umów w sprawie zamówienia publicznego, jakie zamawiający musi przyjąć celem prawidłowego wypełnienia tabel III ? VI, odnoszą się zatem do wynagrodzenia ustalonego (wskazanego w umowie) w momencie nawiązania danego stosunku zobowiązaniowego. Zmiana pierwotnie ustalonego wynagrodzenia, a tym samym zapłata wykonawcy wynagrodzenia tytułem realizacji przedmiotu zamówienia w kwocie innej niż początkowo ustalona (także wówczas, gdy zawarcie i wykonanie umowy w sprawie zamówienia publicznego ma miejsce w tym samym roku, za który zamawiający sporządza sprawozdanie), nie ma wpływu na podawaną w sprawozdaniu wartość zamówienia.
W odniesieniu zaś do zamówień udzielonych z wyłączeniem procedur określonych przepisami ustawy Pzp, tj. zamówień, które zamawiający zobowiązany jest uwzględnić w tabeli II, podać należy - w złotych - łączną wartość udzielonych zamówień, bez podatku od towarów i usług. Przy czym, przyjmowana przez zamawiającego wartość udzielonych zamówień zależeć będzie od formy prawnej zawartej umowy w sprawie zamówienia publicznego. W przypadku zawarcia umowy w formie pisemnej, zamawiający przyjmuje wartość danego stosunku zobowiązaniowego na zasadach analogicznych, jakie mają zastosowanie przy wypełnianiu tabel III-VI, tj. wysokość wynagrodzenia bez VAT w wysokości wskazanej w pierwotnej umowie w sprawie zamówienia publicznego. Zawarcie umowy w formie ustnej, skutkować będzie co do zasady przyjmowaniem przez zamawiającego dla celów sprawozdawczych wartości wskazanej w dokumencie wystawianym przez wykonawcę, w którym wykonawca określa wysokość należnego mu wynagrodzenia tytułem realizacji przedmiotu zamówienia, tj. na fakturze, paragonie bądź na rachunku.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc