1

Temat: skrócenie terminu wykonania

Witam,
mam taki problem. Zamawiający zastrzegł maksymalny i minimalny czas realizacji zamówienia. Maksymalny dopuszczalny czas realizacji zamówienia wynosi: 90 dni od daty podpisania umowy. Minimalny czas realizacji zamówienia nie może być krótszy niż: 60 dni od dnia podpisania umowy.
Wykonawca złożył ofertę i zaproponował czas realizacji na 50 dni. Jak go ocenić?
1. Czy dać mu 0 pkt w tym kryterium?
2. Czy uznać, że jak zrobi w 50 dni to równie dobrze zrobi w 60, tylko co na to inni Wykonawcy?
2. Czy odrzucić jako niezgodą z SIWZ?
Proszę pomóżcie. Ja skłaniam się ku odrzuceniu z art 89.1.2

2

Odp: skrócenie terminu wykonania

w jaki sposób były przyznawane punkty w tym kryterium??

3

T=(Tn/To) x 100pkt x 0,1
T -  liczbę punktów przyznanych badanej ofercie w kryterium;
Tn -  oznacza ofertę z najkrótszym terminem realizacji;
To -  oznacza termin realizacji oferty badanej
0,1 - waga kryterium

4

No to masz wzór na podstawie jakiego wyliczasz.

5

No tak, ale określiliśmy widełki w jakich mają się zmieścić. Rozumując tak jak piszesz to gdyby dał mi 2 dni to byśmy musieli go wziąć.

6

Nic w SIWZ nie zostało określone co w takim przypadku?, bo określić się powinno.

7

No właśnie nic nie wpisane był. Nikt nie wpadł na pomysł że znajdzie się taki "sprytny Wykonawca" smile

8

Oferta niezgodna z SIWZ.

9

czyli 60 dni najwięcej punktów a 90 dni bez punktów? a gość dał 50 i będzie do odwalenia bo mieliście taki zapis  "Minimalny czas realizacji zamówienia nie może być krótszy niż: 60" ?

10

Tak.

11

szkoda oferty mielibyście zrobione w 50 dni

12

A może nie chcę w 50 dni, a uwarunkowane jest to innymi czynnikami, niezależnymi od zamawiającego.

13

może tak być

14

19mimi83 napisał/a:

No właśnie nic nie wpisane był. Nikt nie wpadł na pomysł że znajdzie się taki "sprytny Wykonawca" smile

Takich spryciarzy jest całe mnóstwo, dlatego lepiej zabezpieczyć się odpowiednimi zapisami odnośnie podania niewłaściwego terminu w ofercie.