1

Temat: Wykonawca nie podpisał umowy, wczotaj minął tzo

Witam.

01.02.2016 r. było otwarcie ofert. Wybraliśmy wykonawcę, który zwodził nas podpisaniem umowy.

Dzisiaj przysłał pismo, że umowy jednak nie podpisze bo mu się nie opłąca...

Jak liczę to wczoraj minął termin zwiazania ofertą. Czy mam ogłaszać nowe postępowanie czy mogę wybrać kolejnego...??

pozdrawiam

2

Odp: Wykonawca nie podpisał umowy, wczotaj minął tzo

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7748

3

jo ale jest sprzed 5 lat

4

Bitter napisał/a:

Witam.

czy mogę wybrać kolejnego

Możesz.

5

nawet jak minął termin związania ofertą?

6 (edytowany przez Katiqq 2016-03-02 11:19:18)

http://www.szkoleniaekspert.pl/fileadmin/pliki/Szkolenia_formularz/Komentarz_-_Wyb%C3%B3r_oferty_po_terminie_zwi%C4%85zana_ofert%C4%85.pdf

Z Lexa:
Zamawiający nie może dokonać wyboru oferty, która nie jest wiążąca. Upływ okresu związania ofertą odnosi bowiem ten skutek, że w danym postępowaniu oferta formalnie traci swój byt i cel, gdyż wykonawca nie jest zobowiązany do zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.

http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/czy-mozna-wybrac-najkorzystniejsza-oferte-po-uplywie-terminu-zwiazania-oferta

7

To już się pogubiłem...czyli jednak nie ?

8

Oferta jet nadal ofertą tylko że wykonawca już nie jest z nią związany i nie musi utrzymać swojego oświadczenia po TZO.

9

Czyli bezpieczniej ogłosić po prostu nowe postępowanie?

10

Jak chcesz to ogłaszaj.

11

Jedyne wyjście to ogłosić nowe. A na przyszłość nie zostawiać podpisania umowy na ostatnią chwilę.

12

To nie jest jedyne wyjście.

13

znalazłem coś takiego
http://www.szkoleniaekspert.pl/fileadmin/pliki/Szkolenia_formularz/Komentarz_-_Wyb%C3%B3r_oferty_po_terminie_zwi%C4%85zana_ofert%C4%85.pdf

14

Marcel napisał/a:

To nie jest jedyne wyjście.

To wyjaśnij mi proszę jak Ty poradziłbyś sobie z taką sytuacją, poruszając się naturalnie w granicach prawa.
Ofert już nie ma. Ich "termin przydatności do spożycia" upłynął. Z nie dokonał wyboru drugiej oferty w TZO. IMO wybór po TZO jest niezgodny z prawem. Inaczej, gdyby chodziło tylko i wyłącznie o podpisanie umowy.

15

Kolejną ofertę możesz wybrać bez ich ponownego badania i oceny, więc podparł bym się 94.3.

16

Marcel, ale wyboru dokonałbyś po upływie TZO. Kto nie ryzykuje, nie pije szampana. Tym razem nie wypiłabym go. Wybacz mi, ale bardziej wierzę w to, co napisano na Lexie. Po to ustawodawca przewidział instytucję przedłużania TZO, aby nie dochodziło do takich sytuacji.

17

No ok, ja bym rozstrzygał smile

18

Trochę na temat wyboru z art 94.3 z materiałów ze szkolenia:

Uchylanie się wykonawcy, którego oferta została wybrana, od zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego nie ma wpływu na dalszy tok postępowania, ponieważ w takiej sytuacji zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, co  nie powoduje nowych, nie znanych dotąd okoliczności mogących stanowić podstawę do wniesienia odwołania. Wybór najkorzystniejszej oferty na podstawie art. 94 ust. 3 jest czynnością podejmowaną przez zamawiającego po zakończeniu Pzp postępowania, która zgodnie z art. 180 ust. 1 nie może być kwestionowana w drodze odwołania. Czynność ta może stać się podstawą zaskarżenia przez wykonawcę na drodze cywilnoprawnej (zob. KIO/31/11). Wybór najkorzystniejszej oferty na podstawie art. 94 ust. 3 Pzp może być dokonany tylko przed upływem terminu związania ofertą. Przepis art. 94 ust. 3 Pzp nie może mieć zastosowania, jeżeli zamawiający nie posiadał pisemnych dowodów potwierdzających złożenie oświadczenia o uchylaniu się od zawarcia umowy lub odmowie wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy (zob. KIO/UZP 1465/08). Wybór najkorzystniejszej oferty na podstawie art. 94 ust. 3 jest czynnością dokonywaną przez zamawiającego po zakończeniu postępowania (po wyborze najkorzystniejszej oferty), która nie może być kwestionowana w drodze odwołania. Wybór oferty najkorzystniejszej na podstawie art. 94 ust. 3 Pzp może stać się podstawą zaskarżenia przez wykonawcę tylko na drodze cywilnoprawnej. Do wyboru oferty, o którym mowa w art. 94 ust. 3 Pzp, nie poprzedzonego badaniem i oceną ofert nie znajduje zastosowania klauzula standstill (zob. KIO/31/11) oznaczająca minimalny okres zawieszenia dopuszczalności zawarcia umowy po zawiadomieniu wykonawców o wyborze oferty najkorzystniejszej, której celem jest zapewnienie wykonawcom prawa do skorzystania ze środków ochrony prawnej (zob. art. 94 ust. 1 Pzp) oraz uprawnienie zamawiającego do żądania od wybranego wykonawcy ponownego wniesienia wadium, ponieważ uprawnienie to odnosi się wyłącznie do wykonawcy, którego  oferta została wybrana jako najkorzystniejsza w wyniku rozstrzygnięcia odwołania.   Wszelkie zastrzeżenia do sposobu oceny ofert przez zamawiającego są rozpoznawane na etapie wyboru oferty najkorzystniejszej poprzedzonej badaniem i oceną ofert. W przypadku wyboru oferty na podstawie art. 94 ust. 3 zamawiający nie dokonuje czynności przewidzianych w art. 92, ponieważ zamawiający wybiera ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny. Wybór oferty najkorzystniejszej na podstawie art. 94 ust. 3 może być dokonany tylko przed upływem terminu związania ofertą (zob. KIO/31/11).   W wyroku KIO 2341/11 skład orzekający Krajowej Izby Odwoławczej nie podzielił stanowiska zaprezentowanego w wyroku KIO 31/11. W wyroku KIO 2341/11 Krajowa Izba Odwoławcza uznała, że w razie uchylania się przez wykonawcę od zawarcia umowy lub niewniesienia przez niego zabezpieczenia jej należytego wykonania - zamawiający może, choć nie musi, skorzystać z możliwości wyboru najkorzystniejszej spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny. Krajowa Izba Odwoławcza zwróciła uwagę, że w razie skorzystania przez zamawiającego z art. 94 ust. 3 Pzp, dopiero wtedy można mówić o ziszczeniu się celu prowadzonego postępowania, o którym mowa w art. 2 pkt 7a Pzp, gdyż to z wykonawcą wybranym w ten sposób, a nie z wykonawcą, który złożył ofertę najkorzystniejszą, zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego. Z samego brzmienia definicji postępowania sformułowanej w art. 2 pkt 7a Pzp wynika natomiast wprost, że w przypadku skorzystania przez zamawiającego z art. 94 ust. 3 Pzp za moment zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego  należy uznać wybór wykonawcy dokonany przez zamawiającego w trybie art. 94 ust. 3 Pzp, a wybór oferty dokonany na podstawie art. 94 ust. 3 Pzp jest czynnością w postępowaniu.

19

lisvitalis napisał/a:

Trochę na temat wyboru z art 94.3 z materiałów ze szkolenia:

Wybór najkorzystniejszej oferty na podstawie art. 94 ust. 3 Pzp może być dokonany tylko przed upływem terminu związania ofertą.

Dzięki. Utwierdziłeś mnie w moim przekonaniu.

20

Pozostaje jeszcze pytanie jak zakończyć takie postępowanie skoro 1 się uchylił od podpisania umowy, a 2 nie wybrano przed upływem TZO.

21

Znalazłem jeszcze coś takiego:

W opinii ?Uchylanie się od zawarcia umowy przez wykonawcę na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych? Urząd Zamówień Publicznych odnosząc się do możliwości wielokrotnego wyboru kolejnej oferty na podstawie art. 94 ust. 3 Pzp stwierdził, że ?W sytuacji gdy wykonawca, który złożył najkorzystniejszą ofertę uchyla się od zawarcia umowy lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia umowy, zamawiający dokonuje wyboru kolejnej ?najkorzystniejszej oferty? spośród ofert pozostałych bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny (?).Powyższe oznacza, że zostaje wybrana oferta następna w kolejności i uprawnienie powyższe przysługuje zamawiającemu tylko raz. Inne rozumienie tego przepisu mogłoby bowiem prowadzić w wyjątkowych sytuacjach do obowiązku wyboru oferty najmniej korzystnej, jeżeli wszyscy wyżej sklasyfikowani wykonawcy odmówiliby podpisania umowy, co byłoby wprost sprzeczne z zasadą celowości i efektywności gospodarowania środkami publicznymi (arg. z art. 44 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych - Dz. U. Nr 157, poz. 1240 ze zm.), a także celem przepisów ustawy, którym jest m.in. wybór oferty najkorzystniejszej.? .    Zdaniem Urzędu Zamówień Publicznych w sytuacji, gdy wykonawca, którego oferta została wybrana na podstawie art. 94 ust. 3  również uchyli się od zawarcia umowy, zamawiający unieważnia postępowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7 (postępowanie obarczone jest wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego).

Może zastosować 93.1.7 jak sugerują?

22

To znajdźcie mi wprost przepis/wyrok który zabrania podpisania umowy z kolejnym wykonawcom po TZO.

23

Owszem, owszem. Zaraz mi napiszesz, że co nie jest zabronione, jest dopuszczone. IMO - to naginanie prawa.
A wyjaśnij mi sens istnienia art. 85 ust. 2, proszę. Co miało na celu wprowadzenie go do ustawy? Prawidłową reakcję zamawiającego/wykonawcy na przedłużającą się procedurę. Skoro Z nie zareagował, to ma teraz problem. Marcel siedzę w tym 9 lat i nie zdarzyło się, żebym przegapiła upływ TZO. Trzeba przykładać do tego należytą uwagę. Tyle.

24

Pamiętaj motylku że ustawa zmienną jest a orzecznictwo tym bardziej smile

25

Marcel ja jestem świadoma tego, że ta sytuacja wcale nie jest jednoznaczna, a tu masz dowód
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/wykonawca-moze-wyrazic-wole-zawarcia-umowy-nawet-po-uplywie-terminu-zwiazania-oferta
opinia zupełnie sprzeczna z tą, która jest tutaj
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/czy-mozna-wybrac-najkorzystniejsza-oferte-po-uplywie-terminu-zwiazania-oferta
Pierwsza opinia w Lexie jest z 06.2014, druga z 09.2014, a wyrok, żeby było śmieszniej zapadł w 03.2014 smile