1

Temat: Koniec roku wolne środki

Proszę poradę.
Mamy Koniec roku kwota jaką mieliśmy na odśnieżanie ze względu na zimę jaką mamy nie została wykorzystana więc możemy ją przeznaczyć na utrzymanie dróg gruntowych. Przetarg nieograniczony był i nie były uwzględnione prace uzupełniające. Czy mogę zastosować zamówienie bez ustawy (wartość do 14.000 euro) czy też jak już miałam jeden przetarg to powinnam znów powtórzyć procedurę PN czy może WR proszę o poradę co zrobić. A jeśli art 4 ust. 8  to coś uzasadniamy ?????
Dziękuję bardzo

2

Odp: Koniec roku wolne środki

Na utrzymanie dróg też robiliście przetarg czy tylko na odśnieżanie?

3

Tak było prowadzone postępowanie PN na bieżące utrzymanie dróg i kwota tam zawarta jest już wykorzystana.
Można by wykonać ?dodatkowe? prace na drogach bo to niestety jest worek bez dna.

4

Jak dla mnie to udzielić z 4.8. Przetarg zrobiliście wiec zarzutu podziału zamówienia w celu obejścia przepisów ustawy nie ma sie co obawiać.

5

Czyli jak dobrze rozumiem nowe postępowanie szacunek jest na kwotę 54.000 netto poniżej 14.000 euro więc zgodnie 4.8 przeprowadzam postępowanie zgodnie z naszym regulaminem a nie nowy PN bo jak raz w tym roku robiliśmy przetarg to teraz też musimy???
Dziękuję bardzo za potwierdzenie mojego toku myślenia. Trochę się boję żeby nie popełnić błędu jestem początkującą osobą pracującą w zamówieniach i chciałabym żeby wszystko było zgodnie z prawem.