1

Temat: Grupa kapitałowa

Dwóch Wykonawców mają siedzibę pod jednym adresem, czy w związku z tym Zamawiający powinien wezwać Wykonawców do wyjaśnienia powiązań dot. grupy kapitałowej?

2

Odp: Grupa kapitałowa

A co wynika z oświadczenia dot. grupy kapitałowej? Co jest w liście podmiotów?

3

Wykonawcy złożyli oświadczenia, z których wynika, że nie należą do grupy kapitałowej.

4

Póki co wydaje się ok, podejrzenia jednak mogą wystąpić kiedy obie oferty są na pozycji 1 i 2 a zwycięzca nie podpisze umowy.

5

A co w sytuacji,  o której pisze Marcel?  Pierwszy    na wezwanie do uzupełnienia dokumentów nie odpowiada,  zostaje drugi z ofertą wyższą...?

6

Podpada ewidentnie pod zmowę.

7

Marcel napisał/a:

Podpada ewidentnie pod zmowę.

To wiem,  tylko nie wiem jakie czynności powinien podjąć Z. w takiej sytuacji ?

8

Zawiadomić Prezesa UOKiK.
Ale o samym procederze nie w sposób pisać na forum, jest to dość skomplikowany proceder.

9

Wynika z tego, że Z. w takiej sytuacji musi wybrać ofertę tego 2 W.? A jedyne konsekwencje to tylko UOKiK lub ewentualnie prokuratura?

10

Miałam kiedyś podobną sytuację i dla spokojności wystąpiłam o wyjaśnienia.
"1.    Na podstawie art. 87 ust. 1 w związku z art. 7 ust. 1 ustawy Pzp oraz art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 21 marca 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz.U.2007.50.331) w terminie do dnia
________ do godz. 10.00 żądam złożenia wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty:
a)    powiązań kapitałowo-osobowych spółek _________
b)    zbieżnych adresów i numerów telefonicznych spółek __________,
c)    faktu, iż firma ________________, która złożyła w postępowaniu ofertę konkurencyjną dysponuje adresem mailowym i numerem telefonicznym, który w przeszłości należał do firmy ______________, z której przekształcenia (jak sądzi zamawiający) powstała firma ________.".

11

Bardzo dziękuję.

12

Ja mam sytuację, że ofertę złożyła firma ojca i firma syna. ten sam adres. Syna najtańsza.

Na szczęście ich oferty dzielą 3 oferty konkurencji.

13

Jeżeli chodzi o jakiekolwiek informowanie o zmowie to najpierw trzeba mieć dowody na tę okoliczność i wymaga to trochę pracy ze strony zamawiacza.