1

Temat: Sam sobie wystawia zobowowiązanie

Jak Kowalski który jest właścicielem firmy X. Do oferty dołączył zobowiązanie do oddania niezbędnych zasobów - wystawione przez firmę Y gdzie jest wspólnikiem spółki cywilnej "Y" Jan Kowalski, Zbigniew Nowak S.c.
Na zobowiązaniu jest pieczątka: "Y" Jan Kowalski, Zbigniew Nowak S.c. oraz podpis tylko Jana Kowalskiego.

Co zrobić w powyższej sytuacji? Czy nie powinno być podpisu Zbigniewa Nowaka?

2

Odp: Sam sobie wystawia zobowowiązanie

nie ma pełnomocnictwa ani umowy spółki??

3

Na podstawie czego miałoby być pełnomocnictwo lub umowa spółki? - nie ma tych dokumentów

4

http://www.zamowienia-publiczne.net/spolka-cywilna-w-postepowaniu-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/

5

Mylisz rzeczy.
Ofertę złożył Jan Kowalski.
Inna sprawą jest to, że dołączony do oferty dokument zobowiązanie od udostępnienia zasobów pochodzi od firmy w której Jan Kowalski jest wspólnikiem, i to tylko on podpisał dokument "zobowiązanie..."

6

Przedstawicielstwo ustawowe.

7

to może wezwać z 26 ust 4 do wyjaśnień i zobaczyć co odpowie

8

Nie zaszkodzi.

9

Ale o co zapytać?

10

o to czy osoba która podpisała zobowiązanie w imieniu spółki może ją samodzielnie reprezentować i  z jakich to dokumentów wynika

11

Dokładnie.

12

jo napisał/a:

o to czy osoba która podpisała zobowiązanie w imieniu spółki może ją samodzielnie reprezentować i  z jakich to dokumentów wynika

A jeśli Wykonawca odpisze, "tak mogę reprezentować, wynika to z umowy spółki" - czy jest to wystarczające?

Czy  można w wezwaniu ewentualnie dopisać, że Zamawiający wymaga przedłożenia kopii poświdczinej za zgodność z oryginałem, odpowiedniego dokumentu, z którego wynikać będzie potwierdzenie, że wspólnik może sam reprezentować spółkę w odniesieniu do podpisanego zobowiązania?

13

Wskazywać nie można co ma przedstawić, ma wyjaśnić, jak to zrobi to jego wola.

14

no ale tak jak wspomniałem wyżej, jeżeli odpisze tylko: "tak mogę reprezentować, wynika to z umowy spółki".  I to należy uznać za wystarczające?

15

Ja bym uznał.

16

Marcel napisał/a:

Wskazywać nie można co ma przedstawić, ma wyjaśnić, jak to zrobi to jego wola.

Hmmm analizuję wyrok KIO/137/11

W ocenie Izby Zamawiający może na obecnym etapie postępowania, przy powtórnej ocenie wniosków, wezwać Wykonawcę Siemens sp. z o.o. do złożenia wyjaśnień, kto podpisał przedmiotowe oświadczenie w imieniu podmiotu trzeciego udostępniającego zasoby wiedzy i doświadczenia w trybie art. 26 ust. 2b - Siemens AG oraz w ramach powyższych wyjaśnień wezwać wykonawcę składającego wniosek do przedłożenia stosownego dokumentu, potwierdzającego zasady reprezentacji podmiotu Siemens AG, zgodnie z ustalonymi przez siebie wymogami.

Więc można wezwać do przedstawienia dokumentu potwierdzającego zasady reprezentacji czy tez nie?