1

Temat: Niska cena-pilne

Witam.
W PN wezwałem firmę do złożenia wyjaśnień  niskiej ceny. Wykonawca "olał" to. co teraz mam robic odrzucam i zatrzymuje wadium?

2

Odp: Niska cena-pilne

Odrzucasz z 90.3 i zatrzymujesz z 46.5.3

3

możesz zapodać 90.3.

4

Wykonawca będzie walczył. To spora kwota. maci jakieś wyroki na to?

5

oferta najkorzystniejsza???

6

niestety tak

7

tylko że art 46 ust 5 mówi o tym że "...oferta została wybrana.." a ty bez wyjaśnień RNC nie możesz "wybrać" tej oferty. Z tym wadium będą kłopoty nie wiem czy nie do zwrotu

8

właśnie takie to wątpliwe. nie wiem jak postąpić.

9

Wyrok Sądu Okręgowego w Olsztynie z dnia 2015-03-13, IX Ca 39/15
Rzeczą wykonawcy jest - w odpowiedzi na wezwanie wystosowane przez zamawiającego na podstawie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp - udzielenie wyjaśnień dotyczących okoliczności, które wpłynęły na wysokość zaoferowanej ceny, a brak tych wyjaśnień czy też złożenie wyjaśnień nieprzekonujących, że cena w danej sytuacji nie ma charakteru rażąco niskiej, skutkować powinien odrzuceniem oferty na podstawie art. 90 ust. 3 ustawy Pzp. Przedstawione przez wezwanego wykonawcę wyjaśnienia podlegają - w myśl art. 90 ust. 2 ustawy Pzp - ocenie zamawiającego i jako takie powinny być poddane analizie zmierzającej do ustalenia, czy cena została skalkulowana poprawnie, czy też nosi ona znamiona rażąco niskiej. Z powyższego wynika, że obowiązek złożenia wyjaśnień co do zarzutów rażąco niskiej ceny, występujący po stronie wykonawcy, jest skorelowany ustawowo, z obowiązkiem zamawiającego dokonania wnikliwej oceny złożonych wyjaśnień.

10

jo napisał/a:

tylko że art 46 ust 5 mówi o tym że "...oferta została wybrana.." a ty bez wyjaśnień RNC nie możesz "wybrać" tej oferty. Z tym wadium będą kłopoty nie wiem czy nie do zwrotu

Racja, dotyczy wybranej. Odrzuć i tyle.

11

a kasę oddać?

12

oddać - ucieszy się wykonawca

13

ba
dzięki za pomoc

14

Zaniechanie złożenia wyjaśnień w zakresie RNC  - nie może skutkować zatrzymaniem wadium. Ofertę należy odrzucić, a wadium oddać.