Temat: Niska cena-pilne
Witam.
W PN wezwałem firmę do złożenia wyjaśnień niskiej ceny. Wykonawca "olał" to. co teraz mam robic odrzucam i zatrzymuje wadium?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
W PN wezwałem firmę do złożenia wyjaśnień niskiej ceny. Wykonawca "olał" to. co teraz mam robic odrzucam i zatrzymuje wadium?
Odrzucasz z 90.3 i zatrzymujesz z 46.5.3
możesz zapodać 90.3.
Wykonawca będzie walczył. To spora kwota. maci jakieś wyroki na to?
oferta najkorzystniejsza???
niestety tak
tylko że art 46 ust 5 mówi o tym że "...oferta została wybrana.." a ty bez wyjaśnień RNC nie możesz "wybrać" tej oferty. Z tym wadium będą kłopoty nie wiem czy nie do zwrotu
właśnie takie to wątpliwe. nie wiem jak postąpić.
Wyrok Sądu Okręgowego w Olsztynie z dnia 2015-03-13, IX Ca 39/15
Rzeczą wykonawcy jest - w odpowiedzi na wezwanie wystosowane przez zamawiającego na podstawie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp - udzielenie wyjaśnień dotyczących okoliczności, które wpłynęły na wysokość zaoferowanej ceny, a brak tych wyjaśnień czy też złożenie wyjaśnień nieprzekonujących, że cena w danej sytuacji nie ma charakteru rażąco niskiej, skutkować powinien odrzuceniem oferty na podstawie art. 90 ust. 3 ustawy Pzp. Przedstawione przez wezwanego wykonawcę wyjaśnienia podlegają - w myśl art. 90 ust. 2 ustawy Pzp - ocenie zamawiającego i jako takie powinny być poddane analizie zmierzającej do ustalenia, czy cena została skalkulowana poprawnie, czy też nosi ona znamiona rażąco niskiej. Z powyższego wynika, że obowiązek złożenia wyjaśnień co do zarzutów rażąco niskiej ceny, występujący po stronie wykonawcy, jest skorelowany ustawowo, z obowiązkiem zamawiającego dokonania wnikliwej oceny złożonych wyjaśnień.
tylko że art 46 ust 5 mówi o tym że "...oferta została wybrana.." a ty bez wyjaśnień RNC nie możesz "wybrać" tej oferty. Z tym wadium będą kłopoty nie wiem czy nie do zwrotu
Racja, dotyczy wybranej. Odrzuć i tyle.
a kasę oddać?
oddać - ucieszy się wykonawca
ba
dzięki za pomoc
Zaniechanie złożenia wyjaśnień w zakresie RNC - nie może skutkować zatrzymaniem wadium. Ofertę należy odrzucić, a wadium oddać.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc