1

Temat: zakup samochodu służbowego

Witam
Muszę dokonać zakupu samochodu służbowego. Wartość zamówienia poniżej 30 000 euro. A zatem czy mogę wysłać zapytanie do konkretnych producentów np. marki Opel (bo ten model interesuje zamawiającego), czy muszę wysłać zaproszenie bądź zamieścić na stronie ogłoszenie aby również inni producenci mogli złożyć ofertę - mimo że inny model np. Mercedes czy VW nie interesuje zamawiającego.

2

Odp: zakup samochodu służbowego

Moim zdaniem bez określenia marki i tak bym postąpił co do zasady wink

3

Jeżeli zamawiający nie ma regulaminu wew. w zakresie zam. publ. poniżej 30000 euro, to wypadałoby zachować jakąś namiastkę konkurencyjności smile

4

Regulamin jest, ale jest elastyczny tzn. przy takiej wartości zamówienia można wysłać zaproszenie do wykonawców bądź zamieścić na stronie internetowej. Ale w tym przypadku zamawiający chce samochód określonej marki , więc czy może wskazać na konkretną markę? i wysłać zaproszenie do wyłącznie do tej marki?

5

Nie polecam wskazania na konkretną markę.

6

to jak wybrnąć z tego , skoro chcemy konkretny model a ustawa pzp nieobowiązuje. Opisać przedmiot zamówienia w taki sposób, aby inne modele samochodu nie miały takich parametrów?

7

Opisać to czego chcecie i wymagacie, jak chcecie to zakupcie konkretną markę ale jak ewentualna kontrola do tego podejdzie, nie wiem, po prostu z ostrożności nie polecam wskazywania konkretnej marki.

8

jest kierunek - marka nie zawęża W. bo taki sam może sprzedać wielu dealerów. Ja pisałem markę plus warunki dodatkowe.

9

pisałeś markę do 30 000 czy powyżej?

10 (edytowany przez kajetan 2016-03-15 08:03:39)

cbud napisał/a:

jest kierunek - marka nie zawęża W. bo taki sam może sprzedać wielu dealerów. Ja pisałem markę plus warunki dodatkowe.

"Wielu dealerów" tej samej marki na pewno nie zapewnia konkurencji. Każda kontrola to zarzuci. Nawet jeśli wydatek był do 30 000. A poza tym jakie "warunki dodatkowe" wchodzą w rachubę skoro i tak podano markę?

11

Zgadza się, nie odważył bym się wskazywać marki i jestem od tego daleki.

12

Do 30 tys. kwota. Warunki dodatkowe jako przedmiotowe i negocjowalne (gwarancja, dodatkowe ubezpieczenia; wyposażenia w ramach ceny, szybkość dostawy). To jest moje postępowanie poza ustawowe i mogę ostatecznie przed wyborem zmienić warunki w trakcie negocjacji ważne jest abym zachował zasadę właściwego wydatkowania. Art 7 pzp nie ma nic do rzeczy. Poza tym dajcie jakiś przepis prawny, który naruszam stosując i podpierając się pierwszymi zdaniami?

13

Kiedyś na moje pytanie do kontrolera NIK-u na jakiej podstawie prawnej zarzuca mi brak planu zamówień usłyszałem, że na podstawie całokształtu obowiązujących w tym zakresie przepisów wink
A poważnie  - wydatki - bez względu na ich wysokość, muszą być dokonywane z uwzględnieniem zasad celowości, racjonalności i efektywności. itd. itp. Czyli worek bez dna jeśli chodzi o ewentualne zarzuty. Jeśli jest jakiś racjonalny powód zakupu np. Opla jako osobowego samochodu służbowego (tzn. jakaś jego konkretna, obiektywna cecha), to lepiej i bezpieczniej powołać się w opisie na tę cechę a nie na markę. Zawsze to będzie mniej do wyjaśniania później. W szczególności przed innymi niż NIK służbami. wink