1

Temat: usługi telefoniczne

Proszę o podpowiedź.
Posiadamy swoje jednostki terenowe, rozsiane w rożnych miejscowościach.
Mamy zawarte umowy na usługi telekomunikacyjne w różnych firmach, podpisywane już dość dawno temu.

Jeśli teraz chcielibyśmy zmienić operatora tylko w jednej jednostce (podpisać umowę na rok), to jak szacuje wartość zamówienia?
Czy szacuję wartość tylko dla tej jednostki czy dla wszystkich?

Mogę podpisać nową umowę tylko dla jednej jednostki, czy wskazane by było "ruszyć "już wówczas wszystkie jednostki?

I czy biorę pod uwagę tylko usługi telefoniczne czy również usługi dostępu do sieci internet?

Proszę podpowiedzcie, bo jeszcze w tym temacie się nie poruszałam.

2

Odp: usługi telefoniczne

Starych umów nie trzeba przerywać i mogą dalej obowiązywać skoro są na "starych" zasadach a co jest powodem zmiany w jedej jednostce?

3

Chyba znaleziono korzystniejszą ofertę... Tak mnie podpytują czy mogą zmienić umowę "bez przetargu".
A to zależy jak trzeba oszacować wartość zamówienia :-)

No to co w takiej sytuacji powinniśmy zrobić?

Oszacować tylko dla tej jednostki na rok, czy jednak wartością szacunkową jest wartość dla wszystkich jednostek w ciągu roku? Jak podejść do tematu?

4 (edytowany przez Marcel 2016-03-16 17:32:45)

Jak masz kilka umów i rozwiązujesz jedną to nie masz obowiązku rozwiązywać pozostałych.

5

I wtedy moja szacunkowa wartość to wartość tylko tej jednej umowy?

A jeśli okazałoby się, że wartość wydatków w ciągu całego roku przekracza progi przetargowe, to i tak bierzemy pod uwagę tylko wartość umowy, którą chcemy zmienić?

6

Zmieniacie jedną umowę nie wszystkie.

7 (edytowany przez edelka 2016-03-17 07:52:12)

No to się ucieszą że tylko tą jedną umowę biorą pod uwagę.

Dziękuje bardzo.