Temat: wadium - czy musi byc oprocentowanie
czy rachunek bankowy, na którym przechowujemy wadia i zabezpieczenia należytego wykonania umowy powinien być oprocentowany? Dostałam zarzut, że zgodnie z art. 46 i 148 powinien.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy rachunek bankowy, na którym przechowujemy wadia i zabezpieczenia należytego wykonania umowy powinien być oprocentowany? Dostałam zarzut, że zgodnie z art. 46 i 148 powinien.
Powinien być oprocentowany.
Zabezpieczenie musi być na oprocentowanym rachunku, wadium niekoniecznie.
Jak mi kiedyś powiedział radca prawny: 0% to też jest rachunek oprocentowany
Powinien być oprocentowany.
Nie.
1) Oprocentowanie w wysokości O % - to też oprocentowanie.
2) Nie masz obowiązku przechowywania wadium na rachunku bankowym, którego oprocentowanie jest wyższe niż 0 %.
"Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez wykonawcę."
Z powyższego nijak nie można wywnioskować, że ustawodawca nakazał w PZP przechowywanie wadiów wyłącznie na rachunkach oprocentowanych (lub też na oprocentowaniu wyższym niż 0 %).
A czy ja pisałem że 0% to rachunek nie oprocentowany?
czyli 0% po odjęciu kosztów prowadzenia rachunku daje ....minus dla Wykonawcy:)
czyli 0% po odjęciu kosztów prowadzenia rachunku daje ....minus dla Wykonawcy:)
Teoretycznie tak. W praktyce - jeśli ktoś ma hojne konto 0% - to nie ma za to dodatkowych kosztów prowadzenia rachunku lub opłaty za przelew (zwrot wadium). Zatem wychodzi na zero.
a ja mam pytanie z trochę innej beczki: od jakiego terminu należy liczyć odsetki od wadium wniesionego w pieniądzu?
od terminu wniesienia?
Tak.
To znaczy, że każdemu z osobna trzeba liczyć? Jeżeli termin składania ofert upływa 16.03. a wykonawcy wnieśli wadium np. 14.03, 15.03, 12.03 - to w zależności od daty wniesienia wadium od tego dnia należy liczyć odsetki?
A jak inaczej?
Tak długo jak jego pieniądze były na "Twoim" koncie zamrożone. To raczej oczywiste.
w księgowości mnie zabiją;) jak dojdzie im jeszcze sprawdzanie, którego dnia zaksięgowano wadium.....
No tak. Te księgowe to mają bardzo ciężkie życie. Muszą sprawdzić kiedy wpłynęło wadium, naliczyć odsetki ...i potem jakby tych wszystkich czynności było jeszcze mało - kliknąć przelew.
Spociłem się pisząc ten zakres czynności. Dobrze, że nie muszę ich wykonywać.
Prawda
Księgowi pewnie to samo myślą z Zamawiaczach
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc