1

Temat: Wiedza i doświadczenie - usługi

W celu spełnienie warunku wiedzy i doświadczenia wykonawca wykonał a w przpadku świadczeń okresowych lub ciągłych wykonuje, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenie działalności jest krótszy, w tym okresie co najmniej 3 usługi kompleksowego sprzątania pływalni w tym każda o wartości min. 150 tys. zł rocznie.

Jeden z wykonawców wykazał, że wykonał 3 usługi kompleksowego sprzątania pływalni każda na 200 tys zł. Każda z wykazanych usług trwała 12 moesięcy. Problem w tym, że wszystkie usługi były realizowane na podstawie jednej 36 miesięcznej umowy na 600 tys zł. Wykonawca jedną 36 miesięczną usługę na 600 tys zł podzielił sobie na trzy usługi 12 miesięczne na 200 tys zł każda.

Czy można mu to zaliczyć? Czy można sobie tak dzielić usługę na "kilka usług" aby tylko spełnić warunek wiedzy i doświadczenia? W miarę możliwości proszę o podanie podstaw prawnych czy wyroków kio. Z góry dziękuję.

2 (edytowany przez Marcel 2016-03-19 19:43:07)

Odp: Wiedza i doświadczenie - usługi

W ramach jednej umowy, bez dzielenia, nie mam wyroku pod ręką.

3

Z wyroków KIO wynika, że można łączyć usługi z kilku umów w jedną usługę, jeżeli są podobne i jest zachowana ciągłość wykonywania usług na rzecz tego samego zamawiającego.

Nie mogę nigdzie znaleźć wyroku odnośnie "dzielenia" usługi realizowanej w ramach jednej umowy na "kilka" usług...
ktoś ma jakiś wyrok KIO odnośnie takiej sytuacji?

4

Odświeżam temat, bo sprawa pilna

5

Żądaliście "3 usługi kompleksowego sprzątania pływalni w tym każda o wartości min. 150 tys. zł rocznie." Czy usługa = umowa? Czy umowa = usługa? Co to jest usługa? Moim zdaniem można by się wybronić z tego, ale wyroków nie mam.