1

Temat: Wykonawca odstapił

Witam.

PN poniżej progów UE. Ogłoszenie o wyborze najkorzystniejszej oferty wysłałem 18.03.2016. w piątek. Jedna oferta została odrzucona. Umowę mógłbym zawrzeć 24.03.2016 r.  Dzisiaj wybrany Wykonawca przysłał pismo, iż nie podpisze umowy.
Chciałbym wybrać następnego i teraz mogę to pismo  o wyborze kolejnego wysłać dzisiaj? Co z tym terminem na wniesienie odwołania, bo jedna oferta była odrzucona.

pozdrawiam

2

Odp: Wykonawca odstapił

Czekasz 5 dni, a potem wybierasz następnego w kolejności wykonawcę.

3

A nie może wybrać już dzisiaj kolejnej oferty, ale nie zmieniać terminu zawarcia umowy (nie dawać wcześniejszego), właśnie ze względu na odrzuconą ofertę?

Przecież na wybór oferty nie przysługuje odwołanie w tym wypadku (PN poniżej progów unijnych).

4

eva napisał/a:

Czekasz 5 dni, a potem wybierasz następnego w kolejności wykonawcę.

nie musisz czekać, bieżesz następnego z kolei

5

Myślę, że zrobię tak: termin na odwołąnia mija 23.03.
24.03. wyślę o wyborze kolejnej oferty i tutaj już nie muszę czekać na zawarcie umowy, mogę umowę zawrzeć natychmiast prawda? Coś jak pisze Eva. Te 5 dni pierwotne musi jednak minąć.

6

Skoro oferta była odrzucona to przysługują wykonawcy środki ochrony prawnej.
Mogłoby się tak zdarzyć, że zamawiający nie czekając 5 dni wybierze kolejnego wykonawce i podpisze z nim umowę, a tu niespodzianka w ostatni dzień na wniesienie odwołania wykonawca odrzucony wnosi odwołanie i klops. wink