1

Temat: Pytanie

Wniesiono protest dot.odrzucenia oferty. Zgodnie z art. 181 ust 3 wysłałam kopie protestu wykonawcom uczestniczącym w postepowaniu. W informacji (pismie) dot. wysyłanego protestu, napisałam tylko informacje o zawieszeniu biegu terminu związania z ofertą. Czy konieczne było również poinformowanie o tym, że uczestnicvzy przetargu zgodnie z art 181 ust 1 mogą być uczestnikami toczącego się postepowania ?
Z góry dziękuje za pomoc.

2

Odp: Pytanie

Konieczne było wezwanie do przystąpienia do postępowania toczącego się w wyniku wniesienia protestu

3

A jeśli tego nie napisałam to nie mogą przystąpić? Czy mogę wysłać to dodatkowym, kolejnym pismem?

4

Ad. 1 Ciężko wyczuć, literalnie nie wezwałaś wiec nie bedzie uczestników o których mowa w 181.4.1
Ad. 2 Wezwałbym do przystąpienia mimo wszystko, mniej bedzie czasu na wsparcie sie ewentualnym przystąpieniem przy rozstrzyganiu protestu ale trudno...

5

Dziekuje Marko za odpowiedzi.  Pozdrawiam

6

ps. jest orzeczenie w tej sprawie .... właśnie brak wezwania do przystąpienia do postęowania toczącego się na skutek wniesienia protestu ... TU ARBITRZY ZMYLI GŁOWĘ ZAMAWIAJĄCEMU , ten z  kolei  tłumaczył się ,że nie wzywając pozostałych wykonawców , nie pozbawiał ich prawa do przyłączenie się do postępowania protestacyjnego bo przecież takie prawo gwarantuje ustawa p.z.p.....  ale JEDNAK OBOWIĄZEK WEZWANIA  CIĄŻY NA ZAMAWIAJACYM , PO KTÓREGO WEZWANIU PRZYŁACZENIE SIĘ DO POSTĘPOWANIA PROTESTACYJNEGO ....
Może uda mi się odszukać to orzeczenie .... toprostu idealnie pasuje do tej sytuacji

7

byłoby wspaniale TB.

Ja znam sprawę protestacyjną, gdzie wykonawca złożył protest na te same okoliczności, które stanowiły ostateczne rozstrzygnięcie pierwszego protestu bowiem nie został wezwany zgodnie z art. 181 ust. 3 a tym samym nie miały zastosowania przepisy art. 181 ust. 6 i 7.

I, dlatego między innymi jest to obligatoryjny, ustawowy obowiązek zamawiającego do wezwania wykonawcy do wzięcia udziału w toczącym się postępowaniu w wyniku wniesionego protestu.

Czynność wezwania ma więc istotone znaczenia.

Wykonawca wezwany może PRZYSTĄPIĆ, a nie przyłączyć się do protestu. Wbrew pozorom jest to spora różnica.

smile nora

8

nora4 napisał/a:

Wykonawca wezwany może PRZYSTĄPIĆ, a nie przyłączyć się do protestu. Wbrew pozorom jest to spora różnica.

Jak już robimy wieczór łapania za słówka to wykonawca może przystąpić do postępowania toczącego sie w wyniku wniesienia protestu a nie do protestu wink

9

Zdecydowałam sie wysłać wezwanie do przystąpienia prostestu z tym, że termin na ostateczna odpowiedż dot. protestu upływa w dn. 29.12.2007. A jak informacja od wykonawcy o przystapieniu do protestu  będzie po tym terminie?

10

O

11

ok którzy przystąpili do postępowania toczacego się na skutek wniesienia protestu ... też nie lubię niedoróbek słownych ... ALE W TYM WYPADKU NAISTOTNIJESZA BYŁA KWESTI WEZWANIA ... W WŁAŚCIEIWE JEGO BRAKU :-)

12

CO PRAWO MÓWIKopię wniesionego protestu zamawiający niezwłocznie przekazuje wykonawcom uczestniczącym w postępowaniu o udzielenie zamówienia, a jeżeli protest dotyczy treści ogłoszenia lub postanowień specyfikacji istotnych warunków zamówienia, zamieszcza ją również na stronie internetowej, na której jest udostępniana specyfikacja, wzywając wykonawców do wzięcia udziału w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia protestu. D)
4.D) Uczestnikami postępowania toczącego się w wyniku wniesienia protestu stają się wykonawcy, którzy mają interes prawny w tym, aby protest został rozstrzygnięty na korzyść jednej ze stron, i którzy przystąpili do postępowania:
1) w terminie 3 dni od dnia otrzymania wezwania, o którym mowa w ust. 3;
2) do upływu terminów, o których mowa w art. 180 ust. 3, jeżeli protest dotyczy treści ogłoszenia lub w postępowaniu w trybie przetargu nieograniczonego także postanowień specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
-  ZARZUT ... to moze być taki ,że wraz z przkazaniem kopii protestu nie wewano do przystąpienie do postępowania toczącego się na skutek wniesienia protestu ...... ALE skoro termin rozstrzygnięcia  protestu upływa 29 grudnia ... to chyba są tam jakieś 3 dni ,jkiedy to wykonawcy będą mogli z przysługującego im prawa skorzystać. :-)
CZYLI POMIMO TEGO NARUSZENIE NIE ZOSTAŁĄ ZAMKNIĘTA WYKONAWCOM DROGA PRZYŁACZENIA SIĘ DO POSTĘPOWANIA I TO JEST NA TWOJĄ KORZYĆ I OBRONĘ !!!:-)

13

Marko napisał/a:

jak już robimy wieczór łapania za słówka to wykonawca może przystąpić do postępowania toczącego sie w wyniku wniesienia protestu a nie do protestu wink

zwróć uwagę, że moją wypowiedź zaczynając się od słów "I, dlatego jest (...)", która zawierała w treści prawidłowe sformulowanie.
To, które Marko zacytował, dotyczyo skrótu użytego przez forumowicza. wink

smile nora