1

Temat: zmiana treści oferty?

W formularzu ofertowym wykonawca wskazał, iż nie będzie polegał na zasobach innych podmiotów, oświadczył również, że roboty wykona sam. Z przedłożonego wykazu robót nie wynikało, by wykonawca spełnił warunek wiedzy i doświadczenia. W wyniku wezwania Wykonawca przedłożył zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia zasobów oraz nowy wykaz robót. Z zobowiązania nie wynika, by podmiot ten miał być podwykonawcą (doradztwo techniczne na każdym etapie i oddanie dwóch wykwalifikowanych pracowników mających doświadczenie).
Wezwać na podstawie 87, zostawić, czy jest to nieuzasadniona zmiana treści oferty?
Z góry dziękuję za sugestie

2

Odp: zmiana treści oferty?

Wyjaśnij najpierw, bo pewności nie masz.

3

Do wyjaśnienia.

4

Czyli wzywam na podstawie 87 ust. 1.
Jeśli odpowie, że podmiot będzie występował w charakterze podwykonawcy, to uważam, że jest to niedopuszczalna zmiana treści oferty. A jeśli odpowie, że nie będzie podwykonawcą, a złożone dokumenty mają potwierdzać spełnianie warunków w zakresie wiedzy i doświadczenia...to jest to dopuszczalne? ...
przetarg z dofinansowaniem, oferta teoretycznie najkorzystniejsza, a ja mam wątpliwości

5

Nie musi być podwykonawcą wystarczą konsultacje i lepiej aby tak wyjaśnił bo jak teraz wprowadzi podwykonawcę tzn. na etapie uzupełniania to kiepsko.

6

to nie jest zmiana treści oferty i dokuemnty złożył prawidłowo. Może bazować na doświadczeniu a nie musi brać go jako podwykonawcę. Nawet nie wiem czybym wyjaśniał.

7

Tak, wiem,że nie musi być podwykonawcą. Niemniej jednak wezwałam do złożenia wyjaśnień, bo treść zobowiązania budziła wątpliwości. Do dziś wykonawca ma termin na wyjaśnienia.
Dziękuję wam za sugestie