1

Temat: Zobowiązanie podmiotu trzeciego dp udostępnienia niezbędnych zasobów

Witam.

1 raz mam taką sytuację, bo i robót budowlanych u nas tyle co kot napłakał.

Wykonawca najkorzystniejszy powołuje się na zasoby podmiotu trzeciego odnośnie wiedzy i doświadczenia - Firma syna na doświadczenie firmy ojca. Obaj złożyli oferty.

Wykaz robót podpisał wykonawca (syn) i dołączył referencje podmiotu trzeciego (ojca). Referencje za zgodność podpisali obaj. Jest pieczątka za zgodność i są dwie pieczątki o podpisy, jedna wykonawcy druga podmiotu użyczajacego doświadczenia.

Do oferty dołączone jest również  Zobowiązanie do udostępnienia niezbędnych zasobów na czas korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia.

W treści jest mowa o tym kto użycza dla kogo i co (wykonane roboty, referencje)
a także zapis "w trakcie realizacji zamówienia będzie mnie łączyć z wykonawcą umowa współpracy, która wchodzi w życie pod warunkiem uprzedniego wyboru oferty wykonawcy jako najkorzystniejszej i podpisania umowy z Zamawiającym a treść przedmiotowego stosunku  łączącego udostępniającego i wykonawcę gwarantuje rzeczywisty dostęp do udostępnionych  zasobów." i podpis podmiotu udostępniającego.

Nie wymagaliśmy dokumentów odnośnie podmiotu 3-go. Wykonawca w ofercie nie wpisał że będzie korzystał w podwykonawców.

Czy to wystarczy? Jest ok?

2

Odp: Zobowiązanie podmiotu trzeciego dp udostępnienia niezbędnych zasobów

Wystarczy.

3

Dzięki.

4

Mam w ofercie zobowiązanie podmiotu trzeciego w formie kopii potwierdzonej za zgodnośc przez wykonawcę, wzywam do uzupełnienia oryginału.
Ale w tej samej formie jest również pełnomocnictwo dla osoby podpisującej to zobowiązanie. Czy należy wezwać też do złożenia oryginału pełnomocnictwa? Gdyby chodziło o pełnomocnictwo dla osoby podpisującej ofertę to wątpliwości nie mam, ale tu mam dokument dotyczący podmiotu trzeciego.

5

może tu coś znajdziesz KIO 1359/13

6

oświadczenia - oryginał
pełnomocnictwa - potwierdzone za zgodność z oryginałem