1 (edytowany przez aszantap 2016-04-01 12:18:25)

Temat: błędy w obliczenich

Wiatm serdecznie,
sprawa wyglada następujaco:
wynagrodzenie kosztorysowe
wartość pozycji = ilosc pomnożona przez c. jednostkową i przez krotność, taka sytuacja w dwóch ofertach, w pozostałych nie mnozone przez krotność (wrzucona jak sadze w c. jednostkowa) z czym sie zgodze. co w przypadku dwóch pierwszych czy moge zastosowac art 87 a jesli tak to czy moge to podpiac pod oczywista omylke rachunkowa? A moze do odrzucenia? Proszę o pomoc.

2

Odp: błędy w obliczenich

Najpierw wyjaśnij z wykonawcą. To są zupełnie inne sposoby obliczenia wartości. Obaj wykonawcy obliczyli ją poprawnie jednak przyjęli inny sposoby. Dla mnie to nie jest żadna omyłka, ale żeby mieć pewność powinieneś zapytać.

3 (edytowany przez aszantap 2016-04-04 07:05:58)

Nie bardzo wiem co wyjaśniać i w jaki sposób bo kowty wynikaja z mnożenia. Co jeśli zostawię jak jest? Jakie są konsekwencje takiego postępowania dla Zamawiającego? Oferty na koncu rankingu. Pomozcie bo takiej sytuacji jeszcze nie mialem i nie bardzo wiem jak to rozwiazac.

4 (edytowany przez aszantap 2016-04-04 09:00:49)

Odpowiedz od Konsultanta ZP:
Jeżeli sposób obliczenia ceny nie był sprecyzowany to wydaje się, że nie może być mowy o omyłce. Nie występuje tu omyłka rachunkowa (rozumiem że działania są obliczone prawidłowo) ani tym bardziej inna omyłka gdyż warunkiem koniecznym jej wystąpienia jest niezgodność oferty z treścią SIWZ, (a ta z uwagi na brak doprecyzowania nie występuje). W mojej opinii należałoby zatem uznać że cena we wszystkich ofertach, z uwagi na brak sprecyzowania przez zamawiającego, została obliczona prawidłowo.
Milego dnia