1

Temat: zakup art spożywczych

Zakładowa stołówka karmi pracowników i na te potrzeby organizuje PN na zakup art. spożywczych. Poza tym organizuje wesela itp. Klienci mają różne wymagania co do menu, gdzie art. te nie zostały ujęte w przetargu. Czy zakup art. spożywczych na każde wesele mogę traktować jako odrębne zamówienia i kupować poniżej 30 000 euro?

2

Odp: zakup art spożywczych

Moim zdaniem nie powinnaś tak robić, ponieważ już wiesz, że będziesz organizowała imprezy tego typu. Najlepiej byłoby wyciągnąć jakąś średnią wesel z lat poprzednich i przyjąć ją do szacunku wraz z wyżywieniem pracowników. Zdaję sobie sprawę, że menu na wesela jest różne i różna jest liczba gości, ale zawsze jest jakiś pakiet standardowy typu chleb, wódka, sok, itp. Resztę możesz rozpracować prawem opcji, czyli do szacunku przyjmujesz max włącznie z ośmiornicami, kalmarami i langustą, ale płacić za to będziesz wówczas gdy opcja wystąpi.
To wszystko też zależy od tego jak wielka jest ta stołówka - czy np nie lepiej byłoby gdybyś pogrupowała produkty i zamawiała osobnymi przetargami nabiał, osobnymi wędliny, ryby, mięso, warzywa i owoce, itd.

3

Odp: zakup art spożywczych

A co, jeśli w budżecie nie ma zabezpieczonych pieniędzy na cel zakupu produktów na imprezy?
Są jedynie na żywnie pracowników.

To jak można wówczas ująć te niespodziewane wydatki?

Albo oprócz dostawy artykułów na potrzeby własne danej jednostki są jeszcze dostawy na potrzeby żywienia "gości hotelowych"...
Nie wiadomo ilu ich będzie i co będą chcieli zjeść...

Jak do tego podejść?
Może kto jeszcze co podpowie w tym temacie?