76

Odp: Nowelizacja - pogłoski

Ale nie wszystkie czynności wymagają zatrudnienia pracownika na umowę o pracę. Te czynności muszą spełniać cechy wyżej opisane:

"zobowiązuje się do osobistego świadczenia pracy na rzecz pracodawcy pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie przez niego określonym "

Będziemy to określać w opisie przedmiotu zamówienia, od którego, zgodnie z nowelizacją, wykonawca może się odwołać ....

77

chyba nie zdążą do 18

78

będzie nowa ustawa w 2017 - to pewniak

79

http://fakty.interia.pl/polska/news-uzp-sejm-nie-zdazy-uchwalic-pzp-do-18-kwietnia-ale-ue-nas-ni,nId,2176146
czyli po 18 dalej stosujemy obowiązująca ustawę czy jak??

80

Na to wychodzi że tak.

81

teraz uchwalą, bo muszą!
a potem napiszą od nowa - nie jako nowelizacja

82

standardowe 14-dniowe wakacje prawne to już historia.
nie wiem jak posiedzenia są zaplanowane, ale nie zdziwi mnie jeśli podpisana zostanie w piątek 15 kwietnia

83

w nowelizacji jest trochę "niedopowiedzeń"
np. art. 24aa - odwrócona procedura i pytanie w związku z tym: czy punktować w zawiadomieniu o wyborze inne oferty (raczej tak!), ale już nie wiem czy mam odrzucać / wykluczać skoro nie badam pozostałych ofert, a jedynie jadę po kryteriach oceny ofert

84

ale i tak hitem jest zamiana niepriorytetów na usługi społeczne i próg 750.000 euro - tylko duże "firmy" będą miały łatwiej, a "mała" musi standardowe terminy stosować

zajrzyjcie proszę na mój dzisiejszy wpis, który póki co nie znalazł odpowiedzi

85

tytuł zapomniałem podać - "Projekty systemowe EFS"

86

z linka który podałem wynika że najwcześniej końcem kwietnia a ja myślę że nawet przy nocnych pracach raczej początkiem maja
a w 24aa jest "może"

87

ale wiadomo, że to ułatwi życie, bo tylko "prześwietla" się jednego wykonawcę, ja osobiście chciałbym stosować w każdym postępowaniu

88 (edytowany przez eva 2016-04-06 09:26:22)

Ja cały czas nie czaje do końca o co chodzi z tym art. dotyczącym umowy o pracę. Normalnie nie kumam do końca co autor miał na myśli odnosząc się nawet do stosownych przepisów. To co do każdego przetargu będe musiała dawać zapisy i wymogi dotyczace zatrudnienia na podstawie umowy o pracę?

89

musisz ocenić czy to będzie art. 22 par. 1 KP, jeśli ocenisz że tak to wówczas obligo klauzula społeczna, usankcjonowana w umowie oczywiście

90 (edytowany przez jo 2016-04-06 10:04:06)

też nie pojmuję co tu oceniać
"§  1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.
§  1. Zatrudnienie w warunkach określonych w § 1 jest zatrudnieniem na podstawie stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy.
§  1. Nie jest dopuszczalne zastąpienie umowy o pracę umową cywilnoprawną przy zachowaniu warunków wykonywania pracy, określonych w § 1."
1) mam przetarg na remonty dróg to mam wpisać że musi być  100 % na umowę o pracę czy ma być co najmniej 12 pracowników z umową o pracę??
2) a przy pracach projektowych biuro projektowe nie musi mieć pracowników (np branżowców) na umowę o pracę??

91

Tak jak Jo i Eva,  kompletnie to sie kupy nie trzyma, jakiś matrix totalny, to już chyba nie chodzi o udzielenie zamówienia,

92

trzeba będzie plany zamówień robić i publikować w bipie

93

ja to widzę tak.
najpierw wskazujesz jakie czynności muszą być na umowę o pracę, jeżeli oczywiście w Twoim rozumieniu czynności te są pracą.

pkt1) raczej 100%, bo dlaczego miałbyś swobodnie ustalić, że np. tylko 12 % czy 95 % - jak to uzasadnić
pkt2) nie musi mieć, ale w zamówieniu publicznym (o ile je wygra) już tak.

94

no właśnie najgorsze jest "w moim rozumieniu" na prawie pracy znam się bardzo słabo

95

Jak to jeden szkolący mówił: "czas zacząć umawiać się z Kadrową na kawkę".

96

np. usługa szkolenia zawodowego dla 20 osób w sumie 150 godzin. część teoretyczna 60 godzin, praktyczna 90.
Wykonawca firma X musi zatrudnić zarówno człowieka od teorii jak i od praktyki. W jakiej formie umowy o pracę - tego już chyba nie można narzucić, zawsze będzie mógł to zrobić wykonawca "na czas wykonywania określonej pracy". Bo przecież taki wykładowca / instruktor wykonuje czynności pod kierownictwem wykonawcy, w miejscu i czasie przez niego wyznaczonym.

CHODZI O POMPOWANIE ZAKŁADU UBEZPIECZEŃ SOCJALNYCH.

i kółko się zamyka...

97

byłem chyba u tego samego szkolącego ;-) mówił że trzeba będzie więcej tych osób na tą kawę

nie znalazłem nic na temaT pisemności zobowiązani podmiotu trzeciego

98

a co z pracownikami ewentualnego podwykonawcy??

99

to opisujesz w siwz - jeśli pojawi się podwykonawca, albo dalszy podwykonawca to musi na pracę zatrudnić osoby wykonujące zamówienie

100

tzn. wykonujące czynności w zamówieniu