1

Temat: Projekty systemowe EFS

Witam wszystkich "FORUMOWICZÓW". Jestem nowy na forum, ale stary doświadczeniem.
Mam dylemat dotyczący szacowania wartości zamówienia w projekcie systemowym.
Projekt realizuje państwowa jednostka budżetowa drugiego stopnia poprzez podległe jej jednostki budżetowe trzeciego stopnia. Jednostki trzeciego stopnia udzielają zamówień w imieniu i na rzecz jednostki drugiego stopnia.
Pytanie: Czy szacować wartość zamówienia w skali całego projektu czy w skali jednostek trzeciego stopnia. A ważniejsze jest to czy szacować po kodach CPV czy funkcjonalnie jako całość (cykl powiązanych ze sobą kursów, szkoleń, warsztatów i innych).
Rozbija się o nieszczęsne planowane usługi społeczne i próg 750.000 Euro.

Z góry dzięki

2

Odp: Projekty systemowe EFS

szacuje się w oparciu o cały projekt,

przy szacowaniu kierować sie tożsamością czasową podmiotową i przedmiotową,

odnośnie kursów zawodowych itp. , są wykonawcy którzy moga wszystko zrealizować, to znaczy nie tylko jeden koparki a drugi kurs spawacza,

3

a jeśli projekt jest sformułowany mniej więcej tak:
człowiek robi docelowo szkolenie zawodowe, ale żeby do niego przystąpić musi po drodze zrobić opcjonalnie albo kurs językowy, albo kurs przedsiębiorczości, albo prawo jazdy, albo inny jakiś taki "pomocniczy".
czy można to oszacować wspólnie, bo bez np. zrobionego choćby jednego pomocniczego nie może przystąpić do szkolenia zawodowego.
ja bym szacował łącznie nie po kodach , a po przeznaczeniu - funkcjonalności, istocie i celu zamówienia.

4

Kody już nie mają takie go znaczenia jak kiedyś, łączysz czasowo, przedmiotowo i podmiotowo.

5

usługi szkoleniowe, szeroko pojęte, czyli kurs przedsiębiorczości, KKZ, kurzy zawodowe, ECDL, prawo jazdy, językowe  itp.
oj coś mi się zdaje że kolega ZP-1989 pracuje w instytucji na 3 literki, a nie zaczynające się na C ani A, smile

dobrze myślę ?

kiedyś taka odp na interpelacje wyszła, odnośnie usług szkoleniowych, i z nia się zgadzam,
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/interpelacja.xsp?typ=INT&nr=32146

6

Gordon - trafiony , zatopiony !

Dzięki za link, jeszcze nie czytałem, zaraz ogarnę temat, ale dziś interpelacje z poprzednich lat chyba nie będą miały znaczenia, jest w końcu nowe podejście...systemowe

7

Gordon napisał/a:

oj coś mi się zdaje że kolega ZP-1989 pracuje w instytucji na 3 literki, a nie zaczynające się na C ani A, smile

dobrze myślę ?

Wiedziałam big_smile

8

Edelka widzę że intuicja kobieca działa, smile)

no niby tak, teraz to już kompletnie nie wiadomo czy to co kiedyś było ok, to jeszcze można na to się powoływać,
aczkolwiek, odp na interpelację bardzo sensowna, i rozwiewa, wątpliwości, co do sumowania w całym projekcie, rodzajów kursów itp., od dawna to stosuje, aczkolwiek wiem że inni kombinują kurs koparki - oddzielnie, kurs fryzjerka oddzielnie i tak sobie dzielą na malutkie zamówienia "bo niby inne przeznaczenie kody itp"