1

Temat: usługi szkoleniowe - OPZ

Założyłam nowy wątek, gdzie będę mogła zadać różne pytania jeśli chodzi o opisywanie usług szkoleniowych różnego rodzaju.

1) Czy przedmiotem zamówienia może zorganizowanie i przeprowadzenie kursu zawodowego wraz z uzyskaniem uprawnień? - chodzi o ten zapis "wraz z uzyskaniem uprawnień"

Chodzi mi o to , czy można wymagać od Wykonawcy, aby zapewnił uzyskanie przez uczestników szkolenia uprawnień?

Moim zdaniem możemy wymagać:
- zorganizowania kursu,
- przeprowadzenia kursu, który ma na celu przygotowanie uczestników do uzyskania uprawnień,
- zorganizowanie i opłacenie egzaminu,
- zapewnienie dokumentu potwierdzającego zdobycie uprawnień - w przypadku pozytywnego wyniku egzaminu.

A może się mylę i możemy wymagać, od Wykonawcy zapewnienia wszystkim uczestnikom kursu uprawnień ........
(wszyscy uczestnicy muszą po ukończonym kursie uzyskać uprawnienia .........., w tym certyfikat międzynarodowy).

Jak Wy do tego podchodzicie?

2) No i jeszcze jeden zapis w OPZ, co do którego mam wątpliwości:
Wykonawca zobowiązany jest do ponoszenia wszelkich kosztów niezbędnych w celu prawidłowej realizacji Przedmiotu Zamówienia, nie przewidzianych w umowie jako leżące po stronie Zamawiającego.

2

Odp: usługi szkoleniowe - OPZ

o i bardzo dobrze edelka, smile nowy post, nowe możliwości,

wszelkie zapisy można rozpatrywać czy są właściwe czynie ale faktycznie to o ich prawidłowości zadecyduje los w przypadku konieczności skorzystania z nich w praktyce, mimo że obie strony na coś się umówiły to jeszcze pozostaje KC do stosowania,

3

Co do zapisu odnośnie konieczności zapewnienia wszystkim uczestnikom kursu uprawnień (wydawanych przez organ zewnętrzny) mieliśmy już pytania i "zażalenia" ze strony wykonawców.
Po pierwsze nie ma wprost zapisu, że to wykonawca ma ponieść koszty wszystkich egzaminów, gdy uczestnik nie uzyska pozytywnego wyniku za pierwszym razem.
Po drugie, są osoby, które po prostu nie przyswoją wiedzy lub się tak zestresują podczas egzaminu, że go nie będą w stanie zdać. Jak więc może zagwarantować, że każdy kto będzie uczestniczył w kursie uzyska pozytywny wynik egzaminu?

I trzecia sprawa: kwestia zapłaty. Osoba, która tworzyła OPZ zaznaczyła, że Wykonawca otrzyma wynagrodzenie  po pozytywnie zdanym egzaminie przez uczestnika przed organem zewnętrznym...
Tu wykonawcy mieli zastrzeżenia, że jak ktoś nie zda egzaminu (np. 5 razy - wykonawca pokryje koszty tych 5 egzaminów, poniósł koszty wcześniej samego przeszkolenia osoby), to nie otrzyma za t osobę żadnego wynagrodzenia...

Macie jakiś pomysł jakie zapisy można w takiej sytuacji zastosować?

Mamy prawo żądać, aby Wykonawca zapewnił uczestnikowi uprawnienia wydawane przez organ zewnętrzny, a do tego od ich uzyskania uzależnić zapłatę?

I czwarta sprawa: w jaki sposób powinna być wówczas oszacowana wartość zamówienia? Ile egzaminów w tym szacunku ujmować? Bo szacujący ujmowali tylko jeden egzamin...

4

znam temat. możesz jedynie żądać zapewnienia od wykonawcy, że opłaci za egzamin (ewentualnie poprawkę), w żadnym razie za efekt, bo wtedy jak ktoś może skalkulować cenę oferowaną - za 10 poprawek wartych więcej niż sam kurs!

5

Wartość szacujesz w odniesieniu do ilości egzaminów, które bierzesz w opz. może być jeden, raczej robi się poprawkę, dwie to już przesada!

6

Ale moja argumentacja, ani 'zażalenia" wykonawców nie robią na pewnej osobie żadnego wrażenia.
Po prostu chce mieć usługę z wynikiem...

Może Wykonawcy się odezwą w tej sprawie?
Co wy ze swojej strony na ten temat mylicie?
Może dostarczycie mi nowych argumentów?

7

ale wynik chyba lepiej tak zorganizować, żeby np. min 5% osób miało zapewniony przez wykonawcę staż, bo co zrobisz jak będzie człowiek który nie jest w stanie zdać.
poza tym masz fajne kryterium oceny oferty

8

jak ten biedny wykonawca ma zagwarantować, wynik egzaminu, ?? opłacić próbę/egzamin to tak,
ja w kursach na prawo jazdy B, pisałem kurs teor+prak + 3 próby/podejścia do egzaminów,

9

To ja wiem, że nikt nie jest w stanie zagwarantować, że uczestnicy zdadzą...

Ale cóż ja mogę poza tym co już mówiłam wielu osobom...

A co to zapisu żeby min 5% osób miało zapewniony przez wykonawcę staż - ilość bądź procent uczestników, którym będzie zapewniony staż - jak to będziesz weryfikować?
Kto zadeklaruje, że zapewni 50% osób staż - a potem w trakcie realizacji umowy się co zmieni i przyjmie 5%? Co wówczas?
Czy ten staż można uznać za zaangażowanie instytucji szkolącej w pozyskiwanie miejsc pracy dla przeszkolonych osób? ;-)

10

zastrzeżesz karą umowną i np. w ciągu 3 miesięcy po zażądasz dokumentacji potwierdzającej staż - brak = kara umowna.
i zawsze możesz powiedzieć, że w kryterium tak oświadczył i podjęłaś należyte starania w tym kierunku. poza tym kara umowna z klauzulą "może"