1

Temat: zakup używanego pojazdu strażackiego PILNE

Muszę kupić strażakom pojazd używany oczywiście PN. Czy mogę w SIWZ zapisać:  Zamawiający przed podpisaniem umowy zastrzega sobie prawo do sprawdzenia oferowanych pojazdów pod względem zgodności z SIWZ, w przypadku niezgodności oferta zostanie odrzucona, Zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert, bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, chyba że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania, o których mowa w art. 93 ust. 1 ustawy prawo zamówień publicznych. PILNE ponieważ chcę ogłosić przed nowelizacją

2

Odp: zakup używanego pojazdu strażackiego PILNE

Z tą pilnością - to spokojnie. Ogłoszono już zdaje się, że nie zdążą uchwalić  nowelizacji do 18 kwietnia. Przedłuży się...

3

OK, właśnie przeczytało o tym, ale PN i tak muszę ogłosić.  Czy mogę zastosować taki zapis!!!!!!

4

W jednym ze starych przetargów miałam taki zapis:

"Zamawiający zastrzega sobie, iż przed dokonaniem wyboru i podpisaniem umowy przeprowadzi oględziny
stanu technicznego maszyny, w celu sprawdzenia informacji podanych w ofercie ze stanem rzeczywistym,
oraz wykona jazdę próbną i przeprowadzi próbę działania oprzyrządowania. Termin zostanie uzgodniony
z oferentem telefonicznie i potwierdzony faksem. Po dokonaniu powyższych czynności Zamawiający sporządzi notatkę i przedstawi Oferentowi do potwierdzenia.".

5

Musisz to włączyć w etap badania ofert i ewentualne niezgodności traktować jako niezgodność z SIWZ co stanie się podstawą do odrzucenia oferty.
Z tego co napisałeś wynikało że jest to jakaś dodatkowa czynność po wybraniu oferty najkorzystniejszej.

6

Dziękuję wszystkim za pomoc