1

Temat: uprawnienia budowlane

Witam

W postępowaniu żądano dysponowanie kierownikiem budowy posiadającym uprawnienia do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez ograniczeń (lub równoważne wydane na podstawie wcześniej obowiązujących przepisów).
Wykonawca dołączył do oferty uprawnienia budowlane wydane w 1967r. o takim zapisie: otrzymuje uprawnienia budowlane w specjalności architektonicznej i konstrukcyjno-inżynieryjnej uprawnienia budowlane do kierowania robotami budowlanymi obiektów budowlanych z wyłączeniem obiektów o skomplikowanej konstrukcji.
Czyli są ograniczenia, tak? czy można przyjąć że są to upr. bez ograniczeń? proszę  o pilną pomoc. Dziękuję z góry

2

Odp: uprawnienia budowlane

To pytanie należy zadać pierwszemu z brzegu inżynierowi budownictwa - powinien wiedzieć. Czy w Twojej jednostce nie ma nikogo takiego...?

3

jest na chorobowym (poważnym) więc proszę forumowiczów o pomoc:-)

4

najlepiej zażądać wyjaśnień i potraktować to jako oświadczenie / a

5

no tak, ale wykonawca wcale nie musiał dołączać do oferty uprawnień, bo nie były wymagane, w wykazie osób uzupełnił wymagany zapis o treści:" uprawnienia do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez ograniczeń nr ..... data uzyskania uprawnień ................ "   o wymagane dane czyli nr uprawnień i ich datę.
Więc w sumie oświadczył, że posiada. Nie wiem czy się czepiać czy nie.

6 (edytowany przez Katiqq 2016-04-08 09:21:28)

Zadzwoń do  izby inżynierów, która wydała te uprawnienia. Często tak robię jak mam wątpliwości, których nie ma kto rozwiać.

7

kurcze, a jak się okaże że to uprawnienia bez ograniczeń, kurcze... mógł wykonawca nie dołączać tych uprawnień. Oświadczył na wykazie że są bez ograniczeń więc mogę pozostawić temat jak jest

8

oświadczył = wszystko

9

w zależności od dat same uprawnienia miały różne nazewnictwo, na przyszłość żądaj tego co Ci potrzeba do danego zadania. Te co przedstawił jeśli wystarczają to bym nie komplikował sprawy

10

dzięki bardzo. Tak też zrobiłam.