1 (edytowany przez ecomo 2016-04-11 07:39:24)

Temat: max wartośc umowy

Witam,
Pn na usługi hotelarskie. Mamy orientacyjny szacunek ile noclegów zamówić ale do końca nie wiemy ile osób przyjedzie. Jeśli przyjechałoby mniej to pół biedy, co w sytuacji kiedy uczestników okazałoby się więcej i ilość noclegów by wzrosła ? W formularzu oferty chcemy aby wyk. podał cenę jednostkową i wartość za szacunkową ilość noclegów.
Czy obowiązkowy jest zapis w umowie o max wartości umowy (i tak te noclegi będziemy musieli zamówić jeśli uczestników będzie więcej).
Czy wystarczy coś w stylu "orientacyjne wynagrodzenie brutto wynosi .... ostateczna wysokość  wynagrodzenia brutto za wykonanie przedmiotu umowy stanowić będzie sumę iloczynów faktycznie wykonanych  usług objętych przedmiotem umowy, oraz jednostkowych cen tych usług". Czyli w skrócie takie wynagrodzenie kosztorysowe.
Dzięki za pomoc

2

Odp: max wartośc umowy

Jeśli przyjęta jest już kwota ryczałtowa jako rozliczenie to pasuje wpisać maksymalną wartość umowy z adnotacją o możliwości zmniejszenia - policzyć jako ceną dla maksymalnej liczby uczestników (tak lepiej). Jeśli postępowanie było z rozliczeniem jednostkowym to może być druga opcja. W każdym wypadku rozliczenie bedzie następować względem ilości (kwotę ryczałtową też można rozliczać)

3

hm... czyli można napisać w umowie że np. orientacyjne wynagrodzenie wynosi 15 000 ( na podstawie cen jednostkowych i szacowanej ilości noclegów    300 noclegów x 50 zł ). Ostateczna wysokość  wynagrodzenia brutto za wykonanie przedmiotu Umowy stanowić będzie sumę iloczynów faktycznie wykonanych  usług objętych przedmiotem Umowy, oraz jednostkowych cen tych usług".
Chodzi o ewentualne zwiększenie kwoty i o to że przekroczyłem kwotę z umowy > 15 000, bo rozumiem że w umowie musi być jakaś kwota - nie mogą być same ceny jednostkowe.
Np. ostatecznie wyjdzie 400 noclegów x 50 zł= 20 000. Nie chcę określać max wartości umowy, żeby mnie nie ograniczała. Zamawiający nie ma wyjścia i tak musi wszystkich ewentualnych gości położyć spać a ilu ich będzie tego nie wiemy.

4 (edytowany przez ecomo 2016-04-12 07:40:36)

To jak to w końcu jest z tą wartością maksymalną umowy, muszę ja wpisywać czy nie ? smile rozliczać się będziemy na podst. cen jednostkowych (w tym zamówieniu nie mam założonego "kagańca" - określonego budżetu, itp.)

5

wpisywać się powinno tym bardziej że nie masz "kagańca" aby jednoznacznie pokazać, że kota nie przekroczy progu.