Temat: pełnomocnictwo
Witam,
mam ofertę którą złożyła szkoła - podpisał dyrektor. Jak mam określić czy może on zaciągać zobowiązania ? Szkoły jak wiadomo nie posiadają CEIDG ani KRS. Czy w ogóle mogę żądać jakiegoś pełnomocnictwa ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → pełnomocnictwo
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
mam ofertę którą złożyła szkoła - podpisał dyrektor. Jak mam określić czy może on zaciągać zobowiązania ? Szkoły jak wiadomo nie posiadają CEIDG ani KRS. Czy w ogóle mogę żądać jakiegoś pełnomocnictwa ?
Nie trzeba. To wynika z przepisów prawa. np.:
Dyrektor publicznej szkoły lub placówki jest organem jednoosobowym, który kieruje wszystkimi obszarami działalności szkoły lub placówki i reprezentuje ją na zewnątrz. Zasady dotyczące powierzania stanowiska dyrektora szkoły lub placówki zostały uregulowane w ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) - dalej u.s.o., a także w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 października 2009 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowisko kierownicze w poszczególnych typach publicznych szkół i rodzajach publicznych placówek (Dz. U. Nr 184, poz. 1436) - dalej r.w.s.d. oraz w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 8 kwietnia 2010 r. w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora publicznej szkoły lub publicznej placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej (Dz. U. Nr 60, poz. 373) - dalej r.r.k.d.s.
ok. Wielkie dzięki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc