1

Temat: Podmiot trzeci

Witam.

Wykonawca który złożył ofertę polega na zasobach Podmiotu trzeciego (doświadczenie).

Wykonawca do wykazu robót dołączył "użyczone" referencje. Referencje za zgodność potwierdził Podmiot trzeci (użyczający). 

1. Jest ok ?

2. Czy wykonawca może również takie referencje potwierdzić za zgodność?

pozdrawiam

2

Odp: Podmiot trzeci

1. jest ok.
2 raczej nie może potwierdzać kogoś, ale jak już potwierdził to nic to nie zmienia, ważne że podmiot trzeci potwierdził.

3

dokumenty potwierdza się odpowiednio a znaczy to, iż każdy w zakresie kogo dotyczą co nie przeszkadza w sumie pkt.2 jednak zgodność na zgodności to trochę nietypowe smile

4

Nie nie...:)
Może źle się wyraziłem.

W ofercie wykonawca ma referencje potwierdzone za zgodność przez podmiot trzeci i rozumiem że to jest Ok.

Pytałem jeszcze teoretycznie, czy gdyby te dokumenty potwierdził wykonawca a nie podmiot trzeci to też by było ok?

5

Nie bo to nie jest jego dokument

6

http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/warunki-udzialu-w-postepowaniu-zasady-skladania-dokumentow/kto-potwierdza-kopie-dokumentow-wykonawcow-wspolnie-ubiegajacych-sie-o-udzielenie-zamowienia-oraz-podmiotow-trzecich/
osobiście sie nie czepiam jeżeli podbije wykonawca

7 (edytowany przez seniorcristobal 2016-04-14 09:03:38)

cbud napisał/a:

Nie bo to nie jest jego dokument

Jego potwierdzenie nie ma większego znaczenia. Nie czyni to przecież dokumentu nie ważnym, mało tego nie powoduje, że trzeba wzywać wykonawcę do wyjaśnień. Zatem jeśli ci się tak przytrafi - jest to do zaakceptowania.

Ważne jest aby potwierdził za zgodność podmiot, którego dokument dotyczy.

8

Może potwierdzić wykonawca.

9 (edytowany przez Bitter 2016-04-15 04:58:07)

Tak też gdzieś czytałem, że dok. podmiotu trzeciego może potwierdzić zarówno wykonawca jak i podmiot trzeci.