1

Temat: Wykaz osób zdolnych do wykonani zamówienia - uprawnienia budowlane

Mam odwieczny problem z uprawnieniami budowlanymi.

W SIWZ wymagaliśmy m.in.:
Kierownik robót elektrycznych musi posiadać  uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych.

W Wykazie osób Wykonawca wpisuje mi informację:
" Upr. budowlane nr.... do wykonania samodzielnej funkcji kierownika budowy i robót o specjalności inst. - inż. w zakresie instalacji elektrycznych".

Decyzji o nadaniu uprawnień oczywiście nie mam, bo nie mam prawa ich żądać.

Na podstawie tego co mam w Wykazie, muszę uznać, że warunek nie został spełniony.

Co w takim momencie robicie:

1/ od razu wzywacie do uzupełnienia

2/ czy bawicie się w wyjaśnienie tego co macie (uszczegółowienie informacji w zakresie: podstawa prawna nadanych uprawnień, szczegółowy zakres uprawnień wynikający z decyzji itd.) ?

2

Odp: Wykaz osób zdolnych do wykonani zamówienia - uprawnienia budowlane

Moim zdaniem wyjaśnienia.

3

przynależności do Izby nie mozesz żądać ale decyzji jeśli wskazuje daną osobę to i owszem - jako spełnienie warunku. Jednak z decyzjami w zależności od okresu wydawania jest róznie i trzeba czytać dobrze treść i zakres jeśli już wstawiasz taki wymóg. Ja piszę ogólnie ... z uprawnieniami niezbędnymi do wykonania zadania w zakresie określonym ....

4

a ja żądam dopiero do umowy

5

fakt starać się jak najwięcej żądać po wyborze a mniej przy postępowaniu,
... z tym, że pewnie się zmieni w związku z nową Dyrektywą i zakończeniem postępowania będzie podpisanie umowy a nie wybór Wykonawcy.

6

Przeważnie w wyjaśnieniach przedstawiają stosowne uprawnienia i jest czarno na białym.

7

W PN żądlimy wykazu osób, które będą wykonywać zamówienie (dokumentację projektową).
osoby, powinny mieć stosowne uprawnienia - wskazaliśmy w jakiej specjalności.

1. Czy w wykazie osób, Wykonawcy są zobowiązani podać numery uprawnień konkretnych osób, czy wystarczy, że wpiszą jakie kto posiada uprawnienia? mam wykaz, gdzie wykonawca wskazał jakiego uprawnienia posiadaj konkretne osoby i wskazał numery uprawnień, ale przy jednej osobie tego numeru nie wpisał...

2. Jeśli Wykonawca podał jedynie numer uprawnień, to dla mnie nie wynika w jakiej one są specjalności - wezwać do uzupełnienia?