1

Temat: Poprawić czy wyjaśniać?

Witam

Mam taką sytuację. PN poniżej progów w formularzu ofertowym podają mi cenę jednostkową netto 500 zł ilość szt. 1 wartość netto 1500 i wartość brutto poprawnie wyliczoną od 1500, przy czym przy cenie jednostkowej 500 zł widać, że użyto korektora i zamazano pierwszą cyfrę (wpisano tam wcześniej błędnie 3 - widać przez korektor). Wiem, że rynkowa cena  urządzenia to około 1500 netto, więc wychodzi na to, że po użyciu korektora ktoś zapomniał dopisać cyfrę 1 żeby było 1500. Przy korektorze nie ma żadnego podpisu czy parafki. Wezwać do wyjaśnień na podst. 87.1 czy Poprawić na podst. 87.2.1 jako oczywistą omyłkę pisarską?

2

Odp: Poprawić czy wyjaśniać?

a wyjaśnienie jakiego rodzaju wątpliwość miałoby rozwiać

3

zależy czy było wpisane w siwz jak ma być wypełniona oferta. u mnie tylko poprawki przekreślone i zaparafowane/datowane, a nawet wskazanie o niestosowaniu korektora

4

która cena jest poprawna bo przy 1 sztuce produktu cena jednostkowa netto = wartość netto, a  ja mam 500 = 1500. Ktoś moim zdaniem nie dopisał cyferki 1.

5

ZP_1899 napisał/a:

zależy czy było wpisane w siwz jak ma być wypełniona oferta. u mnie tylko poprawki przekreślone i zaparafowane/datowane, a nawet wskazanie o niestosowaniu korektora

No było że wszelkie poprawki również te przy użyciu korektora muszą być parafowane. Tylko  że mi to wygląda na omyłkę. Nie są w stanie sprzedać mi tego produktu za 500 a za 1500 jak najbardziej.

6

Rozważaliśmy kiedyś ten przypadek. Przyjmując że wykonawca może w ramach wyjaśnień oświadczyć czy 500 czy 1500 zł, to dawałoby możliwość niezłej manipulacji ceną w postępowaniu. To tak jakby złożył dwie ceny i na pytanie Zam. wybiera sobie odpowiednią (oferta wariantowa).

Z drugiej strony jak Zamawiający ma to poprawić? skoro nie wie która prawidłowa?

Podsumowując, ja nie wiem, ale zadam to pytanie niedługo pewnemu szkolącemu

7

janek159 napisał/a:

Rozważaliśmy kiedyś ten przypadek. Przyjmując że wykonawca może w ramach wyjaśnień oświadczyć czy 500 czy 1500 zł, to dawałoby możliwość niezłej manipulacji ceną w postępowaniu.

Witam

Odświeżam temat. Jeżeli podałby mi że prawidłowa cena to 500 to nie poprawię ceny, bo użył korektora i nie złożył parafki w związku z czym oferta nie spełnia wymogów SIWZ i podlega odrzuceniu na podstawie art 89.1.2. Czy może lepiej zakwalifikować to jako inną omyłkę art 87.2.3. i poprawić za zgodą wykonawcy cenę 500 zł na 1500 zł. Nie spowoduje to żadnej zmiany łącznej wartości brutto zamówienia

8

A jaka jest cena brutto?
Czy podano cenę brutto od 1500 netto, czy od sumy wszystkich pozycji?
Rozważ możliwość zastosowania omyłki rachunkowej skoro przy wyliczonej cenie brutto ca całość / pozycję, jedyną pasującą kwotą jest 1500,00.