Temat: wykaz usług w kryterium doświadczenie
W SIWZ wymagałam:
1) w zakresie spełnienia warunków udziału w postępowaniu wykazania sie wykonaniem 2 usług
2) w zakresie doświadczenie wykazania się wykonaniem max. 5 usług
Wykonawca uzupełnił wykaz <wykaz był jeden ale tabelka wyraźnie oddzielała od siebie usługi 1) i usługi 2)> przedstawił poświadczenia należytego wykonania/wykonywania usług podczas badania stwierdziłam:
ad1) tylko jedna z dwóch usług spełnia wymagania - jedna wykracza poza okres 3 lat
ad 2) tylko trzy z pięciu usług spełniają wymagania - dwie wykraczają poza okres 3 lat
w przypadku 1) wzywam do uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 Pzp
w przypadku 2) nie wzywam do uzupełnienia, gdyż dyspozycją art. 26 ust. 3 ustawy Pzp jest inny cel niż umożliwienie wykonawcy późniejsze złożenia dokumentów, których złożenie może wpłynąć na osiągnięcie przez wykonawcę większej ilości punktów w ocenie ofert.
Bo rozumiem, że przesunięcie usługi z 2) do 1) nie wchodzi w rachubę...?;)
I jeszcze jedno
Jeżeli wymagałam w zakresie doświadczenie wykazania się wykonaniem max. 5 usług, a Wykonawca przedstawił mi 6 usług to rozumiem, że w celu równego traktowania Wykonawców do oceny biorę tylko pierwszych 5 usług (z których tylko 3 spełniaja wymagania) a tej 6 nie biorę pod uwagę (mimo, ze ta 6 akurat spełnia wymagania) - i to będzie równe traktowanie wykonawców
Tak na marginesie wiem, że wykonawca już żadna inną usługa mnie nie zaskoczy