1 (edytowany przez Ona75 2016-04-22 08:18:53)

Temat: wykaz usług w kryterium doświadczenie

W SIWZ wymagałam:
1) w zakresie spełnienia warunków udziału w postępowaniu wykazania sie wykonaniem 2 usług
2) w zakresie doświadczenie  wykazania się wykonaniem  max. 5  usług

Wykonawca uzupełnił wykaz <wykaz był jeden ale tabelka wyraźnie oddzielała od siebie usługi 1) i usługi 2)> przedstawił poświadczenia należytego wykonania/wykonywania usług podczas badania stwierdziłam:
ad1) tylko jedna z dwóch usług spełnia wymagania - jedna wykracza poza okres 3 lat
ad 2) tylko trzy z pięciu usług spełniają wymagania - dwie wykraczają poza okres 3 lat

w przypadku 1) wzywam do uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 Pzp
w przypadku 2) nie wzywam do uzupełnienia, gdyż dyspozycją art. 26 ust. 3 ustawy Pzp jest inny cel niż umożliwienie wykonawcy późniejsze złożenia dokumentów, których złożenie może wpłynąć na osiągnięcie przez wykonawcę większej ilości punktów w ocenie ofert.

Bo rozumiem, że przesunięcie usługi z 2) do 1) nie wchodzi w rachubę...?;)

I jeszcze jedno
Jeżeli wymagałam  w zakresie doświadczenie  wykazania się wykonaniem  max. 5  usług, a Wykonawca przedstawił mi 6 usług to rozumiem, że w celu równego traktowania Wykonawców do oceny biorę tylko pierwszych 5 usług  (z których tylko 3 spełniaja wymagania)  a tej 6 nie biorę pod uwagę (mimo, ze ta 6 akurat  spełnia wymagania) - i to będzie równe traktowanie wykonawców

Tak na marginesie wiem, że wykonawca już żadna inną  usługa mnie nie zaskoczy

2

Odp: wykaz usług w kryterium doświadczenie

Właściwie na wszystkie pytania jakie tu stawiasz odpowiedzi powinny się znaleźć już w SIWZ. Trzeba bardzo uważać i przewidywać przy takim opisywaniu warunków i kryteriów.

3

Tak tylko, że nawet jak wszystko szczegółowo opiszesz to i tak  kreatywność Wykonawców może zaskoczyć;)

4

Jeżeli nie jest inaczej uregulowane w SIWZ to zrobiłbym tak:

1. Przyjąłbym usługę wykazaną na potrzeby kryterium do spełnienia warunku udziału w postępowaniu. Nie wyobrażam sobie żeby wykluczyć wykonawcę, który faktycznie posiada wymagane doświadczenie.

2. Odnośnie wykazanej prawidłowej usługi jako 6, uwzględniłbym ją w ogólnej liczbie usług wykonanych na potrzeby kryterium doświadczenia.

5

1. nie podzielam zdania, gdyż uważam że samodzielnie nie powinnam decydować i dowolnie interpretować oferty Wykonawcy (na jego korzyść w dodatku).
Było wskazane miejsce na wpisanie 2 wymaganych usług do spełnienia warunku udziału w postępowaniu wpisał dwie i te według mnie podlegają ocenie. Według mnie instytucja wezwania na podstawie art. 26 ust. 3 Pzp służy potwierdzeniu spełniania przez wykonawców warunków udziału w postępowaniu, a nie uzyskaniu przez wykonawców większej ilości punktów przy ocenie ofert i w konsekwencji zwiększeniu ich szans na wybór ich oferty.
2. Było wskazane miejsce na wpisanie max. 5 usług w kryterium doświadczenie (jako jedyny z Wykonawców wpisał 6, pozostali dostosowali się do zapisów SIWZ)  tu również musiałabym wybierać sama usługi spełniające i niespełniające wymagania SIWZ.
Od razu widać, że Wykonawca chciał pokombinować w kryterium doświadczenie, ale nie wyszło:)

6

Ale to właśnie na korzyść wykonawcy należy oceniać. Jest mnóstwo wyroków, wskazujących że odpowiedzialność za brak precyzji zamawiającego nie może być przerzucona na wykonawcę (nieścisłości poczytuje się na korzyść wykonawcy). A chyba są nieścisłości skoro został w ogóle wywołany wątek.

7

To moje nie pierwsze postępowanie na takich zasadach poprzednie były bezproblemowe, Wykonawcy właściwie przygotowali oferty, natomiast czasami zdarza się Wykonawca, który tak zamota, że nawet najbardziej precyzyjna SIWZ nie pomoże;)

Jak najbardziej działam na jego korzyść i daje mu szansę:)
Dzięki za odzew