1

Temat: zmiana wartosci szacunkowej

Witam,
jak podejść do tematu,
pierwotna SIWZ na dostawa sprzętu laboratoryjnego. Zamawiający w trakcie postępowania zmianą SIWZ usuwa z formularza cenowego oraz SIWZ 2 pozycje (w sumie wszystkich pozycji 10).
Czy łącznie ze zmianą SIWZ Zamawiający ma obowiązek zrobić nowa wartość szacowana zamówienia?

2

Odp: zmiana wartosci szacunkowej

Nie trzeba zmieniać.

3

Ale można?

4

Ale po co?, wartość ustalasz przed wszczęciem postępowania.

5

Moim zdaniem wartość powinna zostać zaktualizowana - mieści się to w pojęciu należyta staranność.

6

Wg mnie nie można. Art 35 mówi że ustalenia wartości dokonuje się przed wszczęciem postępowania.

7

Dokładnie.

8

Przedkładając to praktykę - po ogłoszeniu zamówienia na skutek składanych pytań zamawiający powziął wiadomość, że w kosztorysie bud. jest błąd polegający na nieuwzględnieniu wykonania jakichś robót. Zmiana wprowadzona na tym etapie wymusza zmianę przedmiaru. Jeżeli zmienia się wartość kosztorysów, to zmienia się wartość zamówienia i nadal stoicie na stanowisku, że nie należy zaktualizować szacunku? I nie mówię o 2 zł, tylko o powiedzmy 500 tys.
IMO sporządzenie takiej aktualizacji wbrew zapisowi art. 35.2 ma na celu ustalenie przez zamawiającego czy nadal działa we właściwej procedurze. ponieważ te 500 tys. mogłoby doprowadzić do przekroczenia progu.

9 (edytowany przez jarosław 2016-05-05 06:43:15)

I co do zasady masz rację. Też tak kiedyś zrobiłem (w wyniku pytań wykonawcy wyłączyliśmy pewien zakres prac i ustaliliśmy nową wartość szacunkową zamówiena) i po kontroli wytknięto mi to jako błąd, wskazując że wartość szacunkowa zamówienia po wszczęciu postępowania jest nie do ruszenia. Oczywiście można w takiej sytuacji urealnić kosztorysy, ale wg mnie bardziej na własny użytek nie przekładając tego na oficjalną wartość szacunkową zamówienia.
Tak naprawdę problem jest istotny jak okaże się że przetarg krajowy musiał być ogłoszony jako unijny. Wtedy to już zostaje unieważnić i czekać na zarzut nieprawidłowego unieważnienia postępowania. Odwrotnie nie ma problemu, mocniejsza procedura zawsze jest lepsza. Spadek z procedury krajowej do zamówienia do 30000,00 raczej bym nie zrobił bo pomimo takiej zmiany wartości zamówienia, zgodnie z art 35 oficjalna wartość szacunkowa zamówienia jest taka jak przed wszczęciem postępowania

Ja nauczony doświadczeniem kontroli nie ruszałbym oficjalnej wartości szacunkowej zamówienia, tą zgodnie z literą prawa można zmienić tylko przed postępowaniem, a dla samego postępowania poza wymienionymi wyżej przypadkami nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.

Pozostaje temat należytej staranności przy szacowaniu. No tu jak widać jej zabrakło skoro dokonuje się takich zmian po ogłoszeniu przetargu. Ale to już inny temat i myślę że nie taki straszny dla zamawiającego na wypadek kontroli.

10

Chyba nie macie co robić smile jeśli zmiana wartości nie zmienia trybów to jest to bezzasadne, jeśli zmienia to co innego ....

11 (edytowany przez seniorcristobal 2016-05-18 11:42:33)

Jak nie aktualizować? A jak podejdziecie do rzeczywistej oceny progu 30 % RNC przy źle dobranej (nieaktualnej, przez to nierealnej ) szacunkowej wartości zamówienia?
Będziesz liczyła logicznie do nowej - uwzględniając brak dwóch pozycji, czy do starej - przez co wszystkie oferty będą miały dużo niższe i nieadekwatne ceny, a wystosowane wezwania do wyjaśnień RNC będą z góry obarczone błędem i całkowicie nieuzasadnione. Załóżmy, że wykonawca nie wytłumaczy się w zakresie RNC - to będziesz musiała go wykluczyć pomimo tego, że w ogóle nie powinien być wezwany do wyjaśnień bo odnosiłaś się do złej szacunkowej wartości. Chociażby dlatego trzeba wartość zaktualizować.

12

...Chociażby dlatego trzeba wartość zaktualizować...... do czego nie masz żadnej podstawy prawnej.

13 (edytowany przez seniorcristobal 2016-05-18 12:15:38)

Jeśli Ty rozumujesz jak Twój kontroler (bez urazy dla Ciebie) i podstawą prawną jest dla Ciebie dopiero przepis o treści:
" Jeśli po wszczęciu postępowania zmieni się szacunkowa wartość zamówienia (np. wskutek korekty SIWZ lub odkrycia błędu w przedmiarze) to należy ją zaktualizować" - to faktycznie nie mam podstawy prawnej wink

Tylko odpowiedz mi na pytanie do jakiej wartości będziesz porównywał cenę z oferty (w zakresie 30 % /RNC/) - i wtedy będziemy mieli odpowiedź, czy jednak Ty także nie jesteś za aktualizacją wartości szacunkowej.

14 (edytowany przez jarosław 2016-05-18 12:30:31)

Odpowiem ci tak.
Co konia obchodzi że wóz się przewrócił. To co będziesz robił po otwarciu ofert to zupełnie inna historia. Przepis jest jasny - par 1 mówi kiedy się ustala WSZ a par. 2 mówi kiedy się poprawia WSZ. W obu przypadkach ustawa mówi "...przed wszczęciem postępowania...."

A co do RNC. Nie wiem. Może wcale nie będzie takiej potrzeby żeby wszczynać procedurę. Są orzeczenia KIO które pozwalają na odstępstwa od tych 30% chociaż w znaczącej przewadze nakazują bezwzględnie badać RNC. Może to właśnie taka sytuacja która by uzasadniała odstąpienie od badania RNC w ocenie KIO.
Tu znów pomocna okaże się nowela. Przepis o 30% nie będzie już bezwzględnie obowiązujący, nowe brzmienie pozwala na odstąpienie od badania RNC w uzasadnionych przypadkach. Ale to dopiero pod koniec czerwca.
Jedno jest pewne, zamawiający nie dołożył należytej staranności przy oszacowaniu wartości zamówienia skoro takie kwiaty wychodzą po wszczęciu postępowania