1

Temat: Czy ofertę złozyła os. fizyczna?

W miejscach wskazanych na podanie nazwy i adresu Wykonawcy zostało wskazane:
Jan Kowalski
ul. Miła 1/1
00-111 ZZZ

Zamawiający wymagał dołączenia do oferty odpis z CEIDG/KRS.

Dwóch wykonawców podobnie jak ww wskazali dane z imienia i nazwiska, jednakże dołąCzyli odpisy z CEIDG. W przypadku Jana Kowalskiego nie wiem, Czy jest to osoba fizyczna nie prowadząca Dz.G., a może prowadząca Dz.G, jednakże nie dołąCzył wpisu do CEiDG.

Czy możliwe jest wyjaśnienie treści oferty 87.1 - Z pytaniem Czy Wykonawca Jan Kowalski jest osobą fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej, Czy też osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą. Jeśli wariant 2 - to poprosić o aktualny na dzień składania ofert - odpis z CeidG

2

Odp: Czy ofertę złozyła os. fizyczna?

A co na to Ceidg/Krs. Jest tam wymieniony?

3

Czytaj ze zrozumieniem.
Przecież napisałem, że nie dołączył CEIDG i nie wiem czy składa ofertę jako os fizyczna nieprowadząca DZ.G., czy też jest os. fizyczną prowadzącą DZ.G., i zapomniał dołączyć CEIDG.

4

po samym imieniu i nazwisku mozna szukać w cidg ale nie wim czy to coś da

5

Ale o co ci chodzi?
Zamawiający ocenia ofertę na podstawie dokumentów, które otrzymuje od Wykonawcy. Zamawiający nie siedzi na CEIDG czy na KRSie i nie szuka Wykonawcy.
Przeanalizuj jeszcze raz to co napisałem, i odpisz z sensem.

6

Wszystko możesz wyjaśnić w tym trybie. Ale podstawowe pytanie brzmi:
Czy wykonawca w ogóle prowadzi działalność gospodarczą?
A to możesz sprawdzić w 2 minuty bez żadnego wzywania.

7

Przepraszam ale na tym poziomie to się chyba nie dogadamy.

8

Jeśli w ofercie zabrakło aktualnego wydruku z CEIDG powinieneś zażądać jego uzupełniania w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp.  Przepisy nie dają prawa zamawiającemu do samodzielnego pobierania brakujących informacji z rejestru.
A jak nie ma , to odpisze, że nie prowadzi działalności i po sprawie.

9

RobertR napisał/a:

Jeśli w ofercie zabrakło aktualnego wydruku z CEIDG powinieneś zażądać jego uzupełniania w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp.  Przepisy nie dają prawa zamawiającemu do samodzielnego pobierania brakujących informacji z rejestru.
A jak nie ma , to odpisze, że nie prowadzi działalności i po sprawie.

Czyli mam zapytać się wykonawcę w drodze art.87.1 czy prowadzi DZ.G. i jeśli tak, to wezwać do uzupełnienia (na podstawie art.26 ust.3)   odpisu z CEIDG?

10

jarosław napisał/a:

Przepraszam ale na tym poziomie to się chyba nie dogadamy.

No właśnie - chyba sie nie dogadamy, bo ty nadal jesteś uparty i piszesz o jakimś sprawdzaniu poprzez szukanie w rejestrze CEIDG.
Dlatego wyluzuj i poczytaj ustawę w zakresie zasad badania ofert oraz rozporządzenie w sprawie dokumentów jakie zamawiający może żądać..."

11

Nie pytać, wezwać do uzupełnienia - przecież wymagałeś tego doku. w SIWZ.

12

Po sprawie może już być jak okaże się że ani w CEIDG ani KRS nie ma takiej osoby. Wtedy nie ma co wyjaśniać i należy przyjąć że zgodnie z ofertą wykonawca występuje jako osoba fizyczna.
A tak swoja drogą to myślę że już 2x sprawdziłeś rejestry wink

13

Przecież będzie to nieuprawnione żądanie dokumentu. Co innego, jeżeli by z innych dokumentów, wynikałoby , że Jan Kowalski ma działalność gospodarczą.... Dlatego ostrożnościowy chyba jest najpierw poprosić o wyjaśnienie, z jednoczesnym zaznaczeniem, że ewentualnie należy dany dokument uzupełnić.

RobertR napisał/a:

Nie pytać, wezwać do uzupełnienia - przecież wymagałeś tego doku. w SIWZ.