1

Temat: JEDZ w przetargach ogłaszanych po 18.04.2016 r.

Witam, mamy dwa przetargi powyżej progu unijnego ogłoszone po 18.04. Do tej pory sądziłyśmy, że JEDZ w takich przetargach należy tylko honorować; na szkoleniu jednak usłyszałyśmy, że nie tylko honorować ale i żądać. Przymierzamy się zatem do zmiany SIWZ w tym zakresie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, jak kwestię JEDZ w swoich procedurach po 18.04 traktujecie? Żądacie składania i JEDZ i dokumentów?

2

Odp: JEDZ w przetargach ogłaszanych po 18.04.2016 r.

Ja nie miałam co prawda unijnych po 18.04 ale JEDZ jest obowiązkiem w tych postępowaniach po 18 kwietnia. To wynika z rozporządzenia komisji w sprawie JEDZ

3

Moim zdaniem robicie na przepisach obowiązujących po obecnym stanie prawnym, jednak że wykonawca ma prawo złożyć JEDZ i trzeba to uznać.

4

To, że jest obowiązkiem to wiemy, ale obowiązkiem żądania czy dopuszczenia możliwości składania? - sprawa jest bardzo niejasna, bo jak to się ma do konieczności żądania dokumentów, która to wynika z obowiązującej nas w dalszym ciągu ustawy?

Komunikat UZP mówi jedynie o proponowaniu akceptowania, a nie obowiązku żądania ...:

"W zakresie prowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego proponuje się stosowanie:

akceptowania oświadczenia własnego wykonawców składanego w postaci jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia według Rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2016/7 z dnia 5 stycznia 2016 r. ustanawiającego standardowy formularza jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia (Dz. Urz. UE L 3/16);w przypadku nie dołączenia do oferty lub do wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu dokumentów podmiotowych potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw do wykluczenia z postępowania zastosowanie znajduje art. 26 ust. 3 ustawy Pzp;"

5

Wprowadzalibyście zatem w takiej SIWZ obowiązek składania JEDZ czy tylko krótką informację o możliwości jego złożenia?

6

ja bym wprowadziła...
komunikat jak wiadomo jest jedynie komunikatem ale są dyrektywy, z którymi bym nie dyskutowała  i w przetargach powyżej kwot unijnych wprowadziłabym obowiązkowo na JEDZu

7

Moim zdaniem trzeba dać w SIWZ możliwość składania JEDZ.

8

Komunikat UZP dotyczący stosowania Jednolitego Europejskiego Dokumentu Zamówienia

https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/komunikat-dotyczacy-stosowania-jednolitego-europejskiego-dokumentu-zamowienia

9

Art. 59 dyrektywy 2014/24/UE oraz odpowiednio art. 80 dyrektywy 2014/25/UE nakładają na zamawiających obowiązek akceptowania Jednolitego Europejskiego Dokumentu Zamówienia (JEDZ).
Obowiązek akceptowania, a więc w SIWZ można wprowadzić zapis o akceptacji JEDZ i tyle.

10

Na przepis dyrektywy wprost może powołać się jedynie wykonawca, a nie zamawiający. W obecnej chwili brak jest podstawy prawnej do żądania JEDZ przez zamawiającego, ale wykonawca ma prawo go złożyć, a zamawiający musi zaakceptować.

11

Tylko wpisać o akceptacji.

12

Uhm uhm dzięki za Wasze opinie. Miałyśmy podobne stanowisko, szkolenie nas zbiło z tropu.
A może jest ktoś kto ma taką samą sytuację? Czy wszyscy się z dużymi przetargami wstrzymujecie?

13

Na razie się nie wstrzymuję bo ich po prostu nie mam, czekam na kasę big_smile

14

Szczęśliwi Ci, którzy nie mają pieniędzy big_smile

15

Spokojnie, ja jestem załamany, tworząc SIWZ czuje się jak ryba w wodzie wink

16

Jeśli masz ochotę i potrzebę to zawsze możesz się zrealizować pisząc SIWZ dla nas wink

17

Nie ma sprawy wink

18

Niezawodny Marcelku, to ja poproszę o taką specyfikację:-)

19

lepiej mimo wszystko trochę poczekać no chyba, że mniej istotne postępowanie. Ja zrobiłem co miałem do dnia "Z" a teraz kolej po półroczu może:)