1 (edytowany przez patrycja21 2016-03-09 18:09:09)

Temat: Odwołanie

Postępowanie pow. progów. Z. unieważnił postępowanie 19.02 (piątek), w tym samym dniu przesłał zawiadomienie wykonawcom o unieważnieniu emailem.  29 lutego wpłynęło Odwołanie do Z., 02 marca do KIO.  Czy termin na wniesienie odwołania został zachowany?

2

Odp: Odwołanie

Po terminie. Miał 10 dni na wniesienie do KIO, więc termin minął 29.02

3

Katiqq napisał/a:

Po terminie. Miał 10 dni na wniesienie do KIO, więc termin minął 29.02

Też tak myślałam,  ale KIO ma odmienne zdanie ponieważ wyznaczony został termin rozprawy na 14.03..
Ktoś ma może jakiś pomysł dlaczego podjęta została taka decyzja?

4

http://procedura-administracyjna.blogspot.com/2014/03/skuteczne-odwoanie-przed-kio.html

5

Marcel napisał/a:

http://procedura-administracyjna.blogspot.com/2014/03/skuteczne-odwoanie-przed-kio.html

Nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, jak dla mnie KIO powinno odrzucić odwołanie ze względu na upływ terminu na jego wniesienie...

6

A może to coś w ten deseń http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/rewolucja-w-liczeniu-terminu-na-wniesienie-odwolania  ??? Może to po prostu omyłka, niezgodność decyzji z obowiązującym prawem smile Najlepiej zapytać u źródła.

7

covec napisał/a:

A może to coś w ten deseń http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/rewolucja-w-liczeniu-terminu-na-wniesienie-odwolania  ??? Może to po prostu omyłka, niezgodność decyzji z obowiązującym prawem smile Najlepiej zapytać u źródła.

Powyższy artykuł dot. przede wszystkim syt., gdzie termin na wniesienie odwołania upływał w sobotę, KIO w swoich wyrokach obaliła powyższą teorię.

8

A przyjęcie tego przez KIO nie ma czasem na celu późniejszego uzasadnienia w stylu: nie może być rozpatrzone, ponieważ wniesiono je po terminie?

9

Katiqq napisał/a:

A przyjęcie tego przez KIO nie ma czasem na celu późniejszego uzasadnienia w stylu: nie może być rozpatrzone, ponieważ wniesiono je po terminie?

nic takiego nie ma, KIO w piśmie inf. o terminie posiedzenia KIO " na którym zostanie rozpatrzone odwołanie wniesione przez...
- typowy szablon informujący o terminie i miejscu posiedzenia.
Uzasadnienie, o którym piszesz powinno wynikać z postanowienia KIO...

10

Gdybam tylko. Po 14 marca odezwij się i napisz co i jak.

11

1. Wykonawca przesłał do Zamawiającego kopie odwołania 13.04, termin do przesłania do KIO upływa dzisiaj 18.04?
2. Czy jeżeli nie prześle do KIO to jak się o tym dowiemy?
3. Czy mogę zadzwonić do KIO i mi powiedzą ?
4. Czy mogę jutro podpisać umowę jeżeli nie złożą do KIO dokumentów?

12

Czy odpowiedź na odwołanie składane przez Zamawiającego należy przesłać tylko Odwołującemu czy wszystkim wykonawcą

13

Trzeba samemu do KIO zadzwonić powiedzą czy złożył. Miałam taką sytuację Wykonawca straszył że złożył (domyślałam się , że kłamie), więc upewniłam sie w KIO i okazało się że odwołanie nie wpłynęło. Umowę podpisujesz po upływie terminów zgodnie z art. 94 Pzp.

Wszystkim wykonawcom w ciągu 2 dni tylko przesyłasz kopię odwołania.
Odpowiedż na odwołanie składasz do KIO (art. 186 )

14

Projekt unijny, krajowy, Wykonawca odwołał się do KIO ponieważ jego oferta była odrzucona, przed rozprawą wycofał odwołanie. Ponieważ wydatki w ramach projektu wydatkowane mogłyby być do jutra, nie mogę podpisać umowy z wybranym Wykonawcą:
1. Czy unieważnić postępowania zgodnie art. 93 ust.1  ppk 6 ?
2. Czy powinnam czekać do przesłania postanowienia z KIo czy mogę już to zrobić?

15

ad.1. skoro kasy i tak nie dostaniesz to unieważniaj chyba, że możesz zmienić umowę dofinansowania co do terminu ze względu na podstawy postępowania
ad.2. postanowienie może być różne i niekoniecznie wpłynie na czynności pkt. 1

16

PN poniżej progów na usługę.
Do Wykonawców zostało wysłane drogą elektroniczną zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty, inf. o wykluczeniach i inf. o odrzuceniach ofert.
Jeden z Wykonawców, którego oferta została odrzucona, odczytał te wiadomości dopiero 14 dniach (otrzymaliśmy potwierdzenie odczytania wiadomości).
Oferta została odrzucona ze względu na brak odpowiedzi na wezwanie do złożenia wyjaśnień odnoście ceny oferty.

Drogą elektroniczną (w treści maila) wniósł on protest na odrzucenie ich oferty.
Piszą, że nie otrzymali wezwania do złożenia wyjaśnień odnośnie ceny. gdyby je dostali, odpowiedzieliby na nie.

Wezwanie wysłano na adres podany w ofercie. Nie otrzymaliśmy komunikatu zwrotnego, że adres jest błędny, czy też skrzynka przepełniona.
Skoro nie otrzymaliśmy potwierdzenia, to zgodnie z zapisami SIWZ, uznajemy, że wiadomość dotarła do adresata.

Wykonawca wnosi o przywrócenie mu terminu na składanie wyjaśnień albo unieważnienie postępowania.

Oczywiście grzecznie odpiszemy, ale pytanie moje brzmi,
1. czy Wykonawca może zrobić co jeszcze ponadto?
2. Odwołania przecież złożyć już nie może, prawda?
3. Co Wy robicie, jeśli nie dostajecie potwierdzenia odebrania wiadomości? Wysyłacie faxem, dzwonicie, nie robicie nic?

Dodam, że wysłałam tego samego dnia, jedno po drugim 9 takich wezwań. Jedynie dwóch Wykonawców nie potwierdziło odebrania wiadomości.

17

Podpowiedzcie, jest się czym przejmować?

18

KIO 3038/13
Zgodnie z art. 6 kodeksu cywilnego, znajdującego zastosowanie w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego stosownie do art. 14 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 907 z późn. zm.) [dalej "ustawa Pzp"], ciężar dowodu spoczywa na osobie, która z wykazywanego faktu wywodzi skutki prawne. Wobec przedłożenia przez zamawiającego dowodu w postaci wydruku przesłania, poprzez e-mail, załącznika z poczty nadawcy, tj. Grażyny K. do poczty odbiorcy, tj. biura spółki Larix w dniu 17 grudnia 2013 r. o godz. 12:53, na odwołującym spoczywał ciężar udowodnienia, że przedmiotowej wiadomości e-mail nie otrzymał, czego odwołujący nie uczynił.

19

Wykonawca wybrał "inną" drogę, złożył informację / protest u zamawiającego zamiast odwołanie do KIO. Na odwołanie raczej nie ma szans bo terminy minęły.
Inna rzecz to czy nie było po waszej stronie jakiegoś błędu, np literówka w adresie e-mail, to warto sprawdzić i wyjaśnić (mogło wyjść i dojść na podobny adres).

20

Nie było żadnej literówki, sprawdzone kilka razy :-)

Czyli grzecznie odpisuję, że nie ma podstaw do przywrócenia terminu na składanie wyjaśnień albo unieważnienie postępowania.

21

Mimo wszystko (bo po upływie terminów) potraktował bym to jako środek ochrony prawnej - informację i w związku z tym odpowiedziałbym, a stosowną informacje zawarł w ostatniej części protokołu.

22

A tak odpowiedź już przygotowana jest.

Dziękuję za podpowiedzi.

23

Witam.
Czy przy usługach niepriorytetowych zamawiający może jako kryterium oceny ofert zrobić zatrudnianie osób na umowę o pracę?
wydaje się że skoro klauzula społeczna jest w art. o przedmiocie zamówienia to tylko tam można ją zamieścić , bo chyba zatrudnianie to nie jest właściwość wykonawcy.

24 (edytowany przez Darek W. 2016-05-11 07:49:22)

ZP_1899 napisał/a:

Witam.
Czy przy usługach niepriorytetowych zamawiający może jako kryterium oceny ofert zrobić zatrudnianie osób na umowę o pracę?
wydaje się że skoro klauzula społeczna jest w art. o przedmiocie zamówienia to tylko tam można ją zamieścić , bo chyba zatrudnianie to nie jest właściwość wykonawcy.

Możesz zrobić jako kryterium wyboru - ale po co?. Lepiej wymagać w opisie przedmiotu zamówienia.