1

Temat: wykaz robót

Witam, przygotowuje postępowanie na roboty budowlane (remont pomieszczeń). Wartość robót to 358 tys. brutto. Chciałam się spytać czy w ramach warunku wiedzy i doświadczenia mogę żądać min. 2 roboty budowlane polegające na remoncie, budowie lub przebudowie budynku (obiektu kubaturowego) o wartości co najmniej 200 000,00 zł brutto każda (każda w ramach jednej umowy), wykonanych w okresie ostatnich pięciu lat ... Czy kwota 2 roboty za 200 tys. nie jest zbyt wygórowana?

2

Odp: wykaz robót

Kwota nie jest wygórowana.

3

2 roboty po 200 tys. brutto, i pomimo to, ze 2x200 =400 tys. ( a wartość zamówienia to 358 tys. brutto)

4

2 roboty to już doświadczenie, nie sumuje się tego w taki sposób jak przedstawiłaś.

5

Ok, rozumiem, dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze mam takie pytanie ogólne. Czy istnieje dobra praktyka w ZP, która mówi, ile robót budowlanych można żądać jako doświadczenie. A czy gdybym np. zażądała trzech robót po 200 tys. to byłby warunek wygórowany?

6

Uznaje się że doświadczenie to przynajmniej 2 roboty, czyli można więcej, zasadność warunku pozostawiam już każdemu z osobna smile

7

ok, pozdrawiam

8

skomplikuję:

czy dopuścisz możliwość sumowania warunku doświadczenia? tzn. że 1 robotę może wykonać wykonawca, a druga np. konsorcjant lub podmiot udostępniający?

czy tez nie dopuszczasz łączenia robót i wymagasz zatem wykonania 2 robót jednocześnie przez:
-wykonawcę,
lub konsorcjanta lub podmiot trzeci udostępniający zasób

https://www.portalzp.pl/aktualnosci/zamawiajacy-moze-zabronic-konsorcjantom-laczenia-swojej-wiedzy-i-doswiadczenia-w-celu-wykazania-warunku-udzialu-1396973/

9

Wszystko zależy od Twojego warunku w SIWZ.

10

dopuścić bez problemu możesz, przeważnie po to robią konsorcja które de facto nie współpracują smile