1

Temat: W jakich trybach 2 postępowania

Mamy budżet na rok 2016. W nim zaplanowane są już  środki na remonty 7 różnych świetlic. Ogłosiłam przetarg nieograniczony na 5 świetlic.

Pozostały jeszcze  2 świetlice  ( o wartości poniżej 30.000 euro ). Będą  remontowane w innym czasie gdyż teraz nie mamy jeszcze pełnej dokumentacji technicznej.

Mam pytanie czy te 2 świetlice to mogę traktować jako postępowanie poniżej 30 tys.? Czy musi być PN?

Nie ma tu w tych obu postępowaniach tożsamości czasowej.

2

Odp: W jakich trybach 2 postępowania

Skoro masz zaplanowane w budżecie środki na 7 to szacujesz wszystkie 7. Brak dokumentacji nie jest tutaj żadną przeszkodą.

3

nie mam tożsamości czasowej ale chyba przesądziła kasa, która jest już zaplanowana....

4

Tożsamość czasowa jest. Chodzi o możliwość zaplanowania w jednym czasie wszystkich inwestycji. A te zaplanowano w budżecie na początku roku. To że podzielono zadanie na części to inna sprawa.

Tutaj jest inne pytanie. Czy planowane remonty są realizowane jako roboty budowlane w różnych obiektach budowlanych.

5

Tak. To są inne obiekty, w innych miejscowościach. Wszystkie jednak są remontami. My łączymy razem w jedno postępowanie.

6

łączycie w jedno postępowanie, czy przyjmujecie procedurę dla każdej części jak do sumy wartości wszystkich części..

chyba to drugie.

Nie ma potrzeby traktować łącznie

7

Łączę w jedno postępowanie.

8

Jeżeli w tym samym czasie możliwe jest udzielenie podobnego przedmiotowo i funkcjonalnie zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę?

mamy do czynienia z jednym zamówieniem!

co to jest - ten sam czas ? rok, miesiąc, kwartał ?

szacowanie jest nierozerwalnie związane z planowaniem !!!

9

ZP_1899 napisał/a:

Jeżeli w tym samym czasie możliwe jest udzielenie podobnego przedmiotowo i funkcjonalnie zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę?

mamy do czynienia z jednym zamówieniem!

co to jest - ten sam czas ? rok, miesiąc, kwartał ?

szacowanie jest nierozerwalnie związane z planowaniem !!!

w moim przypadku w jednym roku, z różnicą ogłoszenia o ok. 4 mciesięce

10

Jeśli już zaczęte jako wspólne zamówienie to trzeba kontynuować. Te dwie świetlice nie wyszły nagle. Ja osobiście jednak robię w zakresie przedmiotowym i każdy obiekt traktuje jako oddzielny element i tak liczę.

11

cbud napisał/a:

Ja osobiście jednak robię w zakresie przedmiotowym i każdy obiekt traktuje jako oddzielny element i tak liczę.

Mam 5 świetlic, koszt remontu poszczególnych to ok. 20 - 50 tys. za jeden obiekt.

Czy mam rozumieć, że traktujesz to jako 5 zamówień i każde o wartości poniżej 30 tys euro?

12

tak każde poniżej 30 tys euro, bo każdy obiekt traktujesz odrębnie (tak tylko w przypadku robót budowlanych a nie dostaw i usług), a chyba te świetlice to odrębne obiekty

13

Każda świetlica to odrębny obiekt. Ale występują tu 3  tożsamości.  Ja wolę nie dzielić, RIO też tak zalecało nam na kontroli

14 (edytowany przez Marcel 2016-06-03 11:33:16)

A ja bym zrobił jedno postępowanko z możliwością składania ofert częściowych big_smile , kwotowo z uwzględnieniem całości.

15

wybór należy do Zamawiacza, ale jak pisałem skoro już zaczęte w jeden sposób to trzeba robić to dalej w taki sam

16

cbud napisał/a:

wybór należy do Zamawiacza, ale jak pisałem skoro już zaczęte w jeden sposób to trzeba robić to dalej w taki sam

i ja bym tak zrobiła ale szef chce mieć jednego wykonawcę dla wszystkich świetlic ...

gorzej że zostały mi za pewien czas 2 małe remontówki a murze zrobić PN sad

17

Ada napisał/a:
cbud napisał/a:

i ja bym tak zrobiła ale szef chce mieć jednego wykonawcę dla wszystkich świetlic ...

gorzej że zostały mi za pewien czas 2 małe remontówki a murze zrobić PN sad

Nie wiem jaki ma związek tych dwóch pozostałych z uzyskaniem tego samego Wykonawcy. W tym układzie trzeba było robić na 7 na raz tylko podzielić na częsci z zastrzeżeniem, że Wykonawca musi złożyć ofertę na wszystkie zadania.

18

cbud napisał/a:

Nie wiem jaki ma związek tych dwóch pozostałych z uzyskaniem tego samego Wykonawcy. W tym układzie trzeba było robić na 7 na raz tylko podzielić na częsci z zastrzeżeniem, że Wykonawca musi złożyć ofertę na wszystkie zadania.

dla tych pozostałych 2 świetlic nie mam pełnej  dokumentacji , nie były gotowe do przetargu

19

ale funkcjonalne przeznaczenie świetlic jest tożsame...
zdecydowanie zrobiłbym jak Marcel