1

Temat: zmowa

pierwszy raz coś takiego widzę:
w pn na usługi projektowe złożono 8 ofert dwie z nich pozycje 6 i 7 pod względem przyjętych kryteriów ewidentnie przygotowywała jedna osoba, ta sama treść, ten sam format wydruku, posługują się tym samym doświadczeniem (jeden swoim, drugi nie wiadomo bo nie dołaczył zobowiązania pierwszego) tymi samymi osobami (oboje oferentów) do realizcji zadania, tylko cena różni sie o 40 tyś. Jaki powionien być mój tok postępowania.

2

Odp: zmowa

Ja właśnie przerabiam kontrolę UOKIK. Od roku maglują papiery bo bo coś tam im nie pasuje. Rację pewnie mają bo oferty b. podobne + "wykluczenie się" jednego wykonawcy ale umowa zrealizowana 2 lata temu a papiery ciągle w ruchu.
Ja bym zostawił. Nie wiem jak na tym etapie i to w miarę sprawnie (w czasie postępowania) wykazać zmowę konkurencyjną. Z drugiej strony jeżeli wybierzesz jedną z nich - TAŃSZĄ i wykonawca nie wycofa się, to nie ma to żadnego znaczenia dla UOKIK i postępowania.

3

Lektura UOKIK Zmowa przetargowa smile

4

w tej sprawie mam tylko tyle dopowiedzenia że skrót od słowa tysięcy piszemy ,,tys", bo nie piszemy ,,tyśęcy", ale 30 procentów Polaków tak pisze

albo skrót ,,oś" bo przecież ośedle